Mexico: Enorme menigten op straat tegen hervorming verkiezingen
27 Feb 2023, 15:51
foto
In Mexico-Stad vulden demonstranten het centrale Zocalo-plein en de aangrenzende straten. (Foto: AFP via Getty Images)


Er zijn enorme demonstraties gehouden in verschillende Mexicaanse steden tegen wat demonstranten zeggen dat overheidspogingen zijn om de kiesautoriteiten te  ondermijnen. De grootste demonstratie was in Mexico City, waar organisatoren zeggen dat 500.000 mensen marcheerden op het belangrijkste plein van de stad. De lokale overheid heeft het aantal op 90.000 gezet.

Wetgevers stemden vorige week om de begroting van het National Electoral Institute (INE) te verlagen en zijn personeel te verminderen.

President Andrés Manuel López Obrador beschuldigt het INE van partijdigheid.

Maar tegenstanders beschrijven de recente stemming als een aanval op de democratie zelf en legden druk op het Hooggerechtshof om de stemming teniet te doen als ongrondwettelijk.

Op zondag verzamelden massale menigten zich op het historische Zocalo -plein van Mexico City. De demonstranten stroomden in aangrenzende straten in het stadscentrum.

"We vechten om onze democratie te verdedigen," werd demonstrant Veronica Echevarria geciteerd door Reuters. Ze droeg een pet waarop de woorden "handen af van het INE" stonden. Veel demonstranten droegen kaarten met een vergelijkbare slogan.

Kleinere vreedzame demonstraties werden gevoerd in verschillende andere steden.

De senaat van Mexico keurde woensdag de hervormingen goed na een soortgelijke stemming in de lagere kamer van het parlement. De hervormingen zullen van kracht worden zodra ze zijn ondertekend door president López Obrador.

López Obrador, die in juli 2018 werd gekozen na twee eerdere mislukte pogingen, is al lang kritisch over het INE, wiens personeel toezicht houdt op verkiezingen. Vorige maand beschuldigde hij het onafhankelijke lichaam van vals spel, en zei dat zijn personeel een de andere kant op keek bij "het vullen van stembussen, vervalsing van (verkiezingen) records en stemaankopen".

In zijn eerste poging om president te worden, verloor hij in 2006 met zijn conservatieve rivaal Felipe Calderón met minder dan één procentpunt. Maandenlang weigerde López Obrador het resultaat te erkennen, dat hij als frauduleus aan de kaak stelde.

Hij betwistte ook het resultaat van de verkiezingen van 2012, toen hij verloor van Enrique Peña Nieto.

Sinds zijn overwinning in 2018 heeft López Obrador aangedrongen op een hervorming van het INE, dat volgens hem belastingbetalers US$ 150 miljoen per jaar zal besparen door het personeel van het bureau drastisch te verminderen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May