Cultuur vraagt dringende aandacht bescherming erfgoed
20 Feb 2023, 03:41
foto
De brandweer bezig met blussingswerkzaamheden. Vandalen hadden vrijdag gepoogd het Hoekhuis in brand te stichten.


"Een ramp is ons bespaard gebleven." Zo laat Cultuurdirecteur Roseline Daan zich uit over de brand die op vrijdag 17 februari is gesticht aan het monumentale pand 'Het Hoekhuis' aan de Waterkant 2. Daan wil directe aandacht en aanpak vanuit regeringsautoriteiten voor behoud van de cultuur historische waardevolle panden. Het gaat in deze in het bijzonder om de panden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan en ons via het toerisme geld opleveren.

De directeur zegt dat de regering in dat kader middels een veiligheidsplan, dient na te gaan hoe bij dergelijke protesten en andere calamiteiten, schade geminimaliseerd kan worden, “want vandaag is het 'Het Hoekhuis', maar morgen is het misschien een ander pand”. Daarbij dient het directoraat Cultuur tezamen met onder andere het Korps Politie Suriname, het Nationaal Leger, het Korps Brandweer Suriname en het NCCR, betrokken te worden bij het schrijven van een dergelijk rampen preventie en bestrijdingsplan speciaal voor de historische binnenstad van Paramaribo.

Immers is dit directoraat de culturele bewaker en beheerder van ons cultureel erfgoed waaronder de historische panden. Daan merkt op dat vanwege de verslechterende economische omstandigheden in het land en de politieke instabiliteit,, wij onze ogen niet mogen sluiten voor de realiteit en dan ook gezamenlijk moeten werken aan uitgewerkte plannen. Het directoraat Cultuur heeft geen “wapens“ om vandalisme te lijf te gaan, maar kan wel als er middelen zijn met voorlichting een awareness op gang helpen brengen over het belang van de binnenstad, zodat deze gebouwen bespaard blijven. “In deze dient bij het gezag het belang van onder andere veiligheidscamera’s en het belang van voldoende brandblussers bij al dit soort panden (preventie) benadrukt worden.”

Op de vraag hoe Daan de uiteindelijke aanpak ziet, zegt ze: “Een mogelijke oplossing is dat er een decreet geslagen wordt aangevende dat een zone wordt ingesteld waarin grote protesten verboden zijn. Indien, met een vergunning, wel geprotesteerd mag worden, dienen de veiligheidsaspecten goed in place gebracht te worden".

De directeur meent dat hiermee de burgerrechten niet beperkt worden en tegelijkertijd de bescherming casu quo de conservering van ons erfgoed, enigszins wordt gegarandeerd. Sluiting van de binnenstad, betekent minder toeristen en dat scheelt in inkomsten voor het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May