Voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter krijgt hospicezorg
18 Feb 2023, 21:20
foto
Jimmy Carter, de 39e president van de Verenigde Staten, ligt op sterven. Hij is 98 jaar. (Getty Images)


De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter zal hospice-zorg (zorg in laatste levensfase) krijgen en "zijn resterende tijd thuis doorbrengen met zijn gezin" in plaats van aanvullende medische tussenkomst, zegt het Carter Center. De 98-jarige Carter is de oudste nog levende voormalige leider van het land.

De democraat diende één termijn van 1977 tot 1981. Hij werd bij zijn herverkiezing verslagen door Ronald Reagan.

Hij leed aan recente gezondheidsproblemen, waaronder een melanoom dat zich verspreidde naar zijn lever en hersenen.

"Hij heeft de volledige steun van zijn familie en zijn medisch team. De familie Carter vraagt om privacy gedurende deze tijd en is dankbaar voor de bezorgdheid van zijn vele bewonderaars", zei het Carter Center zaterdag in een verklaring.

De kleinzoon van Carter, Jason Carter, een voormalige senator van de deelstaat Georgia, tweette dat hij "gisteren mijn beide grootouders" heeft bezocht. "Ze hebben vrede en - zoals altijd - is hun huis vol liefde. Bedankt allemaal voor jullie vriendelijke woorden", zei hij.

In 2021 vierden Carter en zijn vrouw Roslyn hun 75e huwelijksverjaardag. Ze hebben samen vier kinderen.

Carter, geboren in 1924 in Georgië, trad in de jaren zestig in de politiek toen hij werd gekozen als senator, voordat hij in 1971 gouverneur van de deelstaat werd. Vijf jaar later versloeg hij de zittende Republikeinse president Gerald Ford en werd hij de 39e opperbevelhebber.

Maar de problemen voor Carter als president stapelden zich snel op. In eigen land zorgde een oliecrisis voor hoge inflatie en werkloosheid, en hij had moeite de Amerikanen over te halen de vereiste bezuinigingsmaatregelen te accepteren.

Het hoogtepunt van de Carter-jaren was de ondertekening van de Camp David-akkoorden in 1978, waarin Egypte formeel de staat Israël erkende. Hij tekende ook een contract om het Panamakanaal terug te geven aan Panama.

Maar in 1979 werd de laatste sjah van Iran afgezet en in de nasleep daarvan werden 66 Amerikanen gegijzeld in Teheran. Carter verbrak in reactie daarop de diplomatieke betrekkingen met Iran en voerde een handelsembargo in.

Het publiek geloofde echter niet dat hij sterk genoeg was en zijn populariteit zakte in toen de Amerikaanse gijzelaars 444 dagen werden vastgehouden. Zijn goedkeuringsclassificaties kregen nog een klap nadat een poging om de gijzelaars te redden mislukte en acht Amerikaanse militaire leden werden gedood.

Iran stelde vervolgens de vrijlating van de gijzelaars uit tot na de beëdiging van Ronald Reagan.

Jimmy Carter versloeg de zittende Republikeinse president Gerald Ford om de 39e president te worden. (Getty Images)

Sinds hij het Witte Huis heeft verlaten, is Carter actief gebleven en heeft hij humanitair werk verricht met zijn Carter Center. Hij leidde een delegatie die de militaire leiders in Haïti probeerde over te halen de macht in 1994 op te geven en hij bemiddelde in Bosnië in een staakt-het-vuren dat de weg vrijmaakte voor het toekomstige vredesverdrag daar.

Hij verwierf een internationale reputatie voor zijn werk ter bevordering van de mensenrechten en won in 2002 een Nobelprijs voor de vrede.

Hij reisde ook veel tot ver in zijn vroege jaren 90, inclusief jaarlijkse reizen om huizen te bouwen met de Habitat for Humanity-liefdadigheidsinstelling.

Maar de voormalige president kampte de afgelopen jaren ook met tal van gezondheidsproblemen. In augustus 2015 werd bij Carter een kleine kankergezwel uit zijn lever verwijderd. En het volgende jaar kondigde hij aan dat hij geen verdere behandeling nodig had, omdat een experimenteel medicijn elk teken van kanker had geëlimineerd.

Hij heeft echter vaak een opvallende kalmte getoond bij het omgaan met zijn gezondheidsuitdagingen. "Ik ben volkomen op mijn gemak met wat er ook komt", zei hij in 2015. "Ik heb een opwindend, avontuurlijk en bevredigend bestaan gehad."

Carter vierde zijn meest recente verjaardag in oktober in Plains, het kleine stadje in Georgia waar hij en zijn vrouw tussen de Eerste Wereldoorlog en de Grote Depressie zijn geboren en waar ze terugkeerden toen hij zijn ambt verliet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May