DA'91: Problemen verergerd door geëscaleerde protestactie
18 Feb 2023, 15:42
foto


DA’91 veroordeelt in niet mis te verstane woorden de plunderingen, roof en diefstal waar Surinaamse burgers, waaronder ondernemers, slachtoffer van zijn geworden. De demonstratie tegen regering Santokhi waartoe was opgeroepen, heeft gelegenheid geboden aan een al dan niet georganiseerde groep van vandalen, rovers en antidemocraten om een golf van terreur door de gemeenschap te zenden. De aanvallen, bedreigingen en belemmering van onze media om hun werk te doen is tekenend voor dergelijke terreur groepen.

DA’91 kan geen enkel begrip opbrengen voor beschadigen, vernietigen en beroven van have en goed van hardwerkende burgers. Het is het democratisch recht van elke burger hun onvrede of eisen naar een zittende regering te uiten o.a. middels het recht van vreedzame betoging zoals vastgelegd in onze Grondwet. Dat is een fundamentele waarde van de democratie. Plunderen en brandstichting zijn geen uitingen van democratie.

Legde de regering Bouterse de basis voor de ernstige economische vernietiging van ons land, de huidige regering heeft zich in de afgelopen haast drie jaren ook niet onbetuigd gelaten van wanbestuur en wanbeleid. Met een zich steeds verdiepende armoede en een onkundige en onwillige regering is het vertrouwen in het bestuur naar een absoluut dieptepunt gedaald.

Ook gisteren bleek wederom kortzichtigheid in beleid en onderschatting van de noodzakelijke bewaking van de veiligheid van de Surinaamse samenleving. Wetend hoe groot de ontevredenheid is onder onze samenleving had er een veel betere en snellere aanpak moeten zijn geweest. Wat als een paal boven water staat is dat geen enkel probleem is opgelost met deze geëscaleerde protest actie. Integendeel zijn onze problemen alleen groter geworden.

DA’91 roept de regering op al haar wettelijk ten dienste staande middelen in te zetten teneinde het veiligheidsgevoel van de burgers terug te brengen en te garanderen.
Voorts doen wij een dringend beroep op de president om binnen een maand een definitief voorstel voor de kiesregeling te presenteren aan de samenleving, met als basis ‘one man one vote one value.’
De gemeenschap heeft recht op de garantie dat zij zodra de tijd daar is zij op democratische wijze nieuwe leiders kan kiezen.

Teneinde de rust te doen wederkeren roept DA’91 de regering op om zo snel mogelijk over te gaan tot brede nationale consultaties, waarbij het voor de geloofwaardigheid van belang is, dat in tegenstelling tot eerdere momenten hiervan, er daadwerkelijk en op kort termijn invulling wordt gegeven aan de eisen van de samenleving.
Suriname verdient BETER!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May