Bedrijfsleven enorm geraakt; sluiting bedrijven
18 Feb 2023, 00:36
foto
De ATM bij het Assembleegebouw is compleet vernield door relschoppers.


Bedrijfsleven organisaties zeggen in een verklaring enorm geraakt te zijn door de gevolgen van de uit de hand gelopen protestactie vrijdag. Plunderaars en criminelen hebben gericht toegeslagen. Ondernemers hebben met lede ogen moeten zien hoe hun bedrijven werden geplunderd. De bedrijfsleven organisaties adviseren om bedrijven tot nader order te sluiten.

Dit staat in een verklaring van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) en het  Platform van Importeurs in Suriname (PLIS).

"Deze grimmige situatie, die trouwens uren na de start zich nog voortzet, brengt het gevoel van onveiligheid. Onze leden staan te rillen van de angst. Dit is triest en diep schokkend. Hoewel de primaire verantwoordelijkheid van het geëtaleerd wangedrag ligt bij de demonstranten en de organisatie, moeten we vaststellen dat de veiligheidsdiensten onvoldoende voorbereid waren op de escalatie. Nationaal en internationaal wordt Surinames investeringsklimaat te kijk gezet."

De VSB, ASFA, AKMOS, SBV en PLIS adviseren het bedrijfsleven, ter bescherming van zijn personeel, om tot nader order de deuren gesloten te houden. Hiermee wordt er gehoor gegeven aan de oproep van de president, maar simultaan opgeëist dat de veiligheidstroepen onmiddellijk zichtbaarder worden en harder optreden. De regering moet hierbij daden stellen m.b.t. de veiligheidssituatie in het land. Wij eisen grotere, strengere en snellere acties van de regering/veiligheidsdiensten (desnoods middels ogenblikkelijke roadblocks) en meer manschappen in het veld.

De VSB, ASFA, AKMOS, Bankiersvereniging en PLIS eisen van de organisaties die hadden opgeroepen om te protesteren dat zij ook de verantwoordelijkheid over de resultaten van de oproep eindelijk op zich te nemen. Wij hebben tot nu toe van zowel politieke organisaties als vakbonden geen handelingen gezien om in navolging van hun oproep tot protest, ook op te roepen om de rust te doen terugkeren. Deze organisaties dienen ownership te nemen van de uitkomsten en worden mede verantwoordelijk en mogelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die is geleden en de hierdoor veroorzaakte verdere verslechtering van de toch reeds precaire economische situatie.

De VSB, ASFA, AKMOS, SBV en PLIS spreken hun collectieve verontwaardiging uit, en roepen de overheid op om alles in het werk te stellen om dit NOOIT meer te laten gebeuren. De overheid is verantwoordelijk voor orde en rust in Suriname. De winkelier of ondernemer niet tegen opgewassen en zeker niet verantwoordelijk voor deze situatie.

"Ten slotte doen wij een beroep op alle burgers en maatschappelijke organisaties om de rust te bewaren en bij te dragen aan de-escalatie/normalisatie. Wanorde/plundering kunnen en mogen we als fatsoenlijke samenleving niet accepteren."

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April