Fictieve begroting accentueert gefaald IMF-programma
15 Feb 2023, 22:43
foto


De begroting van het jaar 2023 is fictief. De cijfermatige analyse van de fractieleider van de NDP is feitelijk en overtuigend bewijs hiervoor. Een staatsbegroting is een instrument voor het realiseren van ontwikkeling. Als reeds aan het begin van de begrotingsbehandeling  leden van het parlement constateren dat deze niet realistisch is, dan mag gerust gesteld worden dat deze begroting ook dit jaar geen verandering en verbetering teweeg zal brengen. Dan nog zal de begroting goedgekeurd worden, omdat het een eis is voor verdere financiële ondersteuning van het IMF.

Het is inmiddels ook in Suriname duidelijk, dat het IMF-programma een doorgedreven versie is van een kapitalistische markteconomie. De deregulering welke middels verschillende wetswijzigingen plaatsvindt, het loslaten van het vaste wisselkoerssysteem, de afschaffing van subsidies en steeds minder overheidsinvesteringen in de sociale sector, zonder dat er enige sociale maatregelen genomen worden ter verlichting voor de bevolking, is bewijs ervan.

Het is ook duidelijk dat het Herstelplan van de regering gefaald heeft. De uitvoeringstermijn van dit plan is verstreken, terwijl de realisatie ervan bitter laag is. Van dit plan is er ook bitter weinig opgenomen in de begroting van 2023.
De wijze van inrichting en presentatie van de begroting van 2023 getuigen dat voorschriften voor het beleid van de regering eigenlijk nog altijd worden gedicteerd door het IMF. De begroting is niet of bitter weinig afgestemd op de specifieke noden en behoeften van het volk.

Het IMF-programma lijkt tot op dit moment wel goed gefaald te zijn, ondanks dat deze regering al de draconische maatregelen en eisen van dit fonds blindelings uitvoert. De wisselkoers blijft maar stijgen, het begrotingstekort kan maar niet in toom gehouden worden en de inflatie schijnt torenhoog te blijven.

De eisen van het IMF welke haar weerspiegeling vinden in de begroting van 2023 schijnen op geen enkele wijze oplossingen te brengen in de dagelijkse beslommeringen van het volk. Integendeel lijkt het resultaat van het IMF programma anno 2023, nu al grote gelijkenissen te vertonen met resultaten van landen waar een soortgelijk programma gefaald heeft. Sterke toename van werkloosheid, ongekende vormen van armoede, inflatie, toegenomen criminaliteit, verslechtering van de gezondheidszorg, achteruitgang in het onderwijs, zijn maar enkele voorbeelden van het resultaat van het IMF programma.

De financiële ondersteuning van het IMF is een keiharde lening. Uiteindelijk zal deze terugbetaald moeten worden. Op dit moment kan de regering op geen enkele manier de garantie bieden dat met continuering van het IMF programma, middels de begroting van 2023, er verbetering in het vooruitzicht ligt.

De aangekondigde maatregelen om de prijzen van brandstof en kookgas volledig te commercialiseren, hangen als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de burgers. Verdere prijsstijgingen en afname van de koopkracht liggen in het vizier. Het zou het volk goed doen als de regering de overeenkomst met het IMF zou ontbinden en de begroting van 2023 aanpassen aan de behoeften van het volk. Uiteindelijk is het volk de baas van de regering en zal zij haar eigen toekomst bepalen.

Daniella Sumter
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May