Kanape roept regering op prioriteiten te stellen
14 Feb 2023, 06:48
foto
Obed Kanape, fractieleider van ABOP/PL.


Obed Kanape, fractieleider van de ABOP/PL, heeft bij de begrotingsbehandeling de regering weer opgeroepen om geen zaken op te nemen in de begroting als er geen middelen zijn om de zaken uit te voeren. Hij voerde aan dat de prioriteiten die de regering stelt ook belangrijk zijn, omdat er weinig middelen zijn. Echter is het in de begroting niet duidelijk waar de prioriteiten liggen.

Het is volgens Kanape belangrijk om na te gaan wat de prioriteit is en te kijken wat de samenleving nodig heeft. Er moet vooral gezorgd worden dat de samenleving in staat is te kopen. Als deze gezinnen niet beschermd kunnen worden, wordt het vangnet steeds groter en wordt de productiesector kapotgemaakt, omdat zij de ondernemers stimuleren. De regering heeft zich voorgenomen SRD 1.800 te geven, maar wat is de samenhang met andere beleidsprioriteiten. Het moet volgens Kanape niet zo zijn dat delen van gezinnen die behoren tot de rijksten, ook in aanmerking komen.

Kanape haalde aan dat de regering er niet aanzit om populair te worden en dat er maatregelen genomen zullen worden die pijn zullen doen. Echter pleitte hij dat de regering eerlijk en open is naar de samenleving. Dit, omdat niet alleen de regering, maar ook de burgers keuzes moeten maken. “De regering moet niet doen alsof er geld is als er geen geld is”. Kanape merkte op dat een gedetailleerde discussie niet hoeft als uiteindelijk niks uitgevoerd zal worden. Hij maakte duidelijk dat hij geen tijd heeft hiervoor en dat alleen zaken waarvoor er geld is, worden opgenomen. Kanape zei dat het geen schande is om te zeggen dat er geen middelen zijn. “Je wordt niet populairder wanneer je niet eerlijk communiceert. Het heeft geen zin om subsidie aan te kondigen om het daarna weer af te schaffen. Burgers maken op basis daarvan plannen over een lange periode. Als de subsidie daarna niet meer bestaat breng je de samenleving in grotere problemen”, verduidelijkte de volksvertegenwoordiger.

De samenleving kan volgens Kanape begrijpen als de regering niet meer instaat is om de maandelijkse subsidie van SRD 300 miljoen te betalen, maar dat ze een keuze moet maken om de particuliere bushouders te subsidiëren of het geld gebruiken om een duurzaam publiek transportsysteem op te zetten. Als mensen de garantie hebben dat zij een NVB-bus kunnen vinden, hoeven zij volgens Kanape geen geld uit te geven aan particulier busvervoer behalve als zij ervoor kiezen. Hij pleitte ervoor dat burgers niet overgelaten worden aan ondernemers met de gedachte dat zij rekening zullen houden met hen. De regering moet maatregelen treffen, zodat de burgers keuzes hebben. Hij benadrukte dat hij niet kan meedansen aan woorden die niet hangen aan hoop maar aan geloof.

Kanape pleitte ook voor de betaling van mensen die willen werken voor de overheid. Hij stelde dat er weinigen zijn die bereid zijn te werken met de regering, maar dat zij toch niet betaald worden. Hiermee bouwt de regering wantrouwen bij partners die je wel hebt in de crisis. Ook maakte hij een punt over verkeersveiligheid waarbij palen die moeten dienen ter bescherming bij een aanrijding zwak zijn, er staat op bepaalde wegen hoog wied. Kanape wilde weten wat onderhouden wordt met de weinige middelen. Hij vroeg de regering met de beschikbare middelen duurzaam transport te creëren voor burgers en te investeren in onderwijs, volksgezondheid, openbare werken en justitie en politie. Deze ministeries zijn volgens hem het gezicht van de hele regering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May