Column: Messen geslepen bij begrotingsbehandeling
Alleen de VHP zal zo te zien de regering (lees: president Chan Santokhi) ruggensteun geven tijdens de behandeling van de begroting 2023. De meeste steun zal, zoals gewoonlijk, komen van vooral stonfutu Mahinder Jogi. Hij weet door de jaren heen precies achter wie hij moet staan om zijn politieke positie veilig te stellen. Hij heeft alvast de degens gekruist met Patricia Etnel van de NPS. Maar niet alle VHP-fractieleden kunnen onder controle worden gehouden. Fractieleider Asis Gajadien is voor het eerst in 13 jaar wegens gezondheidsreden afwezig geweest in De Nationale Assemblee. Nota bene aan het begin van de begrotingsbehandeling waarbij hij ook voorzitter is van de commissie van rapporteurs. Gisteren heeft tegenhanger Rabin Parmessar vrij spel gekregen.
Assembleeleden van de oppositie én de coalitie hebben hun messen geslepen. De regering heeft flink gesnoeid bij sommige ministeries. Vooral de ABOP en de NPS-leden zijn niet van plan te pikken dat hun ministers gekortwiekt worden. Onderwijsminister Marie Levens heeft heel wat kritische opmerkingen gekregen. Ondanks alle goedbedoelde pogingen om het onderwijs te verbeteren, zijn er veel zaken die niet lopen. De klassengrootte is teruggebracht, maar nu kunnen volgens Assembleelid Reshma Mangre (VHP) 7.000 tot 8.000 kinderen niet elke dag naar school. Wie let op ze? En in het binnenland is het een gebed zonder eind. Het is daar zo donker als een bewolkte nacht zonder generator, zonder maan en sterren. Er is geen tunnel en ook geen licht.
Het is waar dat er niet genoeg geld is voor alle honderden miljoenen die nodig zijn om de vele noden aan te pakken. Daarom moeten er prioriteiten worden gesteld. Obed Kanapé (ABOP) heeft gelijk om te stressen dat in de begroting de lucht uit het brood geperst moet worden. Er moet alleen begroot worden voor posten waar het geld ook voor beschikbaar gesteld zal worden. Hoe vaak komt het niet voor dat miljoenen opgebracht worden voor programma's die nooit uitgevoerd worden, omdat het geld niet op tafel kan worden gelegd. In elk geval kan de regering tot en met 2024 regeren wanneer deze begroting wordt aangenomen.
In juli vorig jaar erkende de regering dat de nood zo schrijnend hoog is bij de ziekeninstellingen waardoor SRD 100 miljoen werd uitgetrokken. Mensen sterven letterlijk omdat er geen kwalitatieve zorg kan worden geboden. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning legde hartverscheurend uit dat door de subsidies af te bouwen mensenlevens gered kunnen worden en kinderen naar school kunnen gaan. De daden echter zijn niet in overeenstemming met de mooie woorden. Het blijken dikke krokodillentranen te zijn. Er is geen SRD zelfs gegeven aan de ziekenhuizen.
Intussen is de NPS-voorzitter bezig de structuren te raadplegen over of zijn been ook uit de coalitie zal stappen. Het been van afdeling Paramaribo is al eruit. Dat is allang te merken bij Etnel en Ivanildo Plein heeft zijn positie ook duidelijk gemaakt. Jogi heeft met woorden van vakbondsleider Fred Derby uitgelegd dat je niet "een beetje zwanger" kan zijn. Je bent het of je bent het niet. De NPS wil van twee walletjes eten en Jogi wil duidelijkheid over de positie van de ministers Levens en Silvano Tjong-Ahin. Weggaan midden op de weg heeft consequenties voor al de mensen die geaccommodeerd zijn. Abortus plegen in dit stadium zonder infrastructuur kan het bloeden erger maken, maar je bent dan geen aanhangsel meer. Het is een kwestie van principes.
Nita Ramcharan
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen