Krutu sluit acties voor grondenrechten niet uit
14 Feb 2023, 10:42
foto
VIDS-voorzitter Muriël Fernandes en de hoofdkapiteins Sintanie Lesina en Simon Doea, ondertekenen de slotverklaring van de krutu.


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), Vereniging van Saamaka Gezagsdragers (VSG) en KAMPOS (KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale Volken in Suriname) zullen niet schromen om actie te voeren om hun doelen te bereiken. Dit staat in de slotverklaring van de krutu, afgelopen vrijdag te Powakka.

De krutu ging over de erkenning van de collectieve rechten, in het bijzonder de grondenrechten van de Inheemse en Tribale volken. “We zullen niet schromen om de nodige zichtbare acties te ondernemen om onze rechtvaardige eisen kracht bij te zetten teneinde onze rechtszekerheid en rechtsbescherming effectief gegarandeerd te krijgen.”

De organisaties zullen ook de nodige internationale acties ondernemen, inclusief middels betrokkenheid van het Inter-Amerikaans mensenrechtensysteem, meldt de VIDS in een persbericht. De verklaring is ondertekend door VIDS-voorzitter Muriël Fernandes en de hoofdkapiteins Sintanie Lesina en Simon Doea. De verklaring is gisteren verstuurd naar De Nationale Assemblee en president Chan Santokhi.

De vertegenwoordigers van VIDS, VSG en Kampos hebben zich gebogen over de huidige situatie met betrekking tot de behandeling van de conceptwet “Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken.” Zij geven aan keer op keer vertraging te zien van het behandelen van de conceptwet. Ze hebben hun ernstige bezorgdheid geuit over de wijzigingen die door de Nationale Assemblee (DNA) zijn aangebracht in het wetsontwerp zoals ingediend door de president in juni 2021.

De krutu van de gezagsdragers vindt de conceptwet die bekend staat als wet ‘Grondconversie’, zorgwekkend. “Deze conceptwet dient niet verder te worden behandeld of goedgekeurd alvorens de collectieve rechten in het bijzonder grondenrechten, van de Inheemse volken en Tribale volken wettelijk zijn erkend en beschermd”, aldus de slotverklaring.

Eerder had de VIDS in herinnering gebracht dat er geen verdere afbreuk aan de inhoud van het wetsontwerp zoals ingediend in juni 2021, gedaan mocht worden. Ook moet de wet volgens hen op het hoogste niveau van mensenrechtenstandaarden op het gebied van Inheemse volken en Tribale volken zijn. “Suriname kan en mag daar niet van afwijken.”

De VIDS, VSG en KAMPOS zullen werken aan het op zeer korte termijn formuleren, conform de traditionele besluitvormingsmechanismen, van een formeel standpunt over het geamendeerd of gewijzigde wetsontwerp zoals nu in behandeling in DNA. Ook wensen de vertegenwoordigers van het Traditioneel Gezag geen verdere vertraging of nieuwe commissies in de behandeling van de conceptwet Collectieve Rechten.

De organisaties geven aan zich te zullen blijven inzetten voor de erkenning en bescherming van hun collectieve rechten, inclusief de bewustwording hierover bij regering, DNA en de gehele Surinaamse samenleving. Er zal proactief gewerkt worden aan het nauwer betrekken van Inheemse en Tribale jongeren in de strijd voor erkenning van deze collectieve rechten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May