Parmessar: Staatsbegroting terug naar tekentafel
14 Feb 2023, 01:36
foto
Analyse van de begroting 2023 gemaakt door NDP-fractieleider Rabin Parmessar. Hij voert aan dat SRD 21,1 miljard geleend zal worden. Hij vindt de begroting onrealistisch.


NDP-fractieleider Rabin Parmessar, lid van de begrotingscommissie, heeft maandag tijdens de begrotingsbehandeling aangekaart dat er veel ruis is in het land. De regering doet er goed aan om alles in het werk te stellen om de rust te doen wederkeren, door onder meer transparantie aan de dag te leggen. Parmessar stelde dat de begroting niet realistisch is, veel wenselijkheden die niet terug te vinden zijn in de cijfers. De begroting is volgens hem onvolledig; op diverse posten zijn er meer verplichtingen dan begroot. De staatsbegroting moet terug naar de tekentafel om de daadwerkelijke uitdagingen op eigenlijk alle fronten te lijf te gaan.

Er heerst een chaotische situatie in het land, betoogt Parmessar.
- de koers blijft op hol slaan, vandaag wordt SRD 33 neergeteld voor een US-dollar en voor de euro moet SRD 35 neergeteld worden bij de banken.
- de armoede in de hele samenleving is duidelijk zichtbaar en voelbaar.
- de criminaliteit blijft schrikbarende vormen aannemen mede door de toename van de armoede. Ook de verkeerscriminaliteit is zorgwekkend, waarbij onschuldige burgers worden doodgereden.
- de gezondheidszorg ligt nog steeds in een coma, dat zelfs pasgeboren burgers slachtoffers zijn.
- de voedselveiligheid is niet gegarandeerd door de heersende rattenplaag.
- het grondbeleid is nog steeds gestoeld op corruptie en het accommoderen van friends and family en partijsponsoren.
- het buitenlands beleid berokkent meer schade aan het land dan dat het voordelen oplevert.

"De president heeft vanaf zijn aantreden constant beterschap beloofd. Dan is de crisis voorbij, dan is er licht in de tunnel etc. Er is een herstelprogramma ingevoerd dat nu is afgelopen. Helaas is er geen verklaring gegeven waarom de geplande projecten in het Herstelplan niet zijn gerealiseerd. Er zijn niet eens voortgangsrapportages met eventuele bijstellingen gepresenteerd in de afgelopen periode. Het Planbureau is stil", voerde Parmessar aan.

"Als we de begroting lezen dan merken we dat 1/3 deel van de begroting gefinancierd zal worden door de lening van het IMF. Het begrotingssupport oftewel de lening van het IMF is van 5,2 miljard gestegen naar 14,7 miljard. Welke garantie heeft de regering dat het geld van IMF daadwerkelijk vrij zal komen? Welke acties zal de regering ondernemen indien dit niet het geval is? Dit betekent dat het begrotingstekort nog met 1/3 deel zal stijgen. Welke andere maatregelen moet de regering nog doorvoeren op instructie van het IMF?", vuurde de fractieleider van de NDP af op de regering.

Parmessar voerde aan dat zoals cijfers zijn gepresenteerd in de 1e begroting, is er een tekort van SRD 3,3 miljard globaal bekeken. Na de nota van wijziging is dit tekort gestegen naar SRD 4,1 miljard. "Als we technischer kijken is het daadwerkelijk geraamde begrotingstekort SRD 11,1 miljard in plaats van SRD 3,3 miljard en na de nota van wijziging is dit 21,2 miljard in plaats van SRD 4,1 miljard. De verwachte inkomstenrealisatie is gesteld op SRD 47,8 miljard, terwijl de geraamde uitgaven zijn gesteld op SRD 51,9 miljard. Onder verwachte inkomsten is meegerekend:
1. Trekkingen, om het woord leningen te vermijden, van SRD 2,4 miljard;
2. Begrotingssupport, een nieuwe term om het woord leningen te vermijden, van SRD 14,7 miljard;
3. Begrotingstekort, waarvan men nog niet weet wie ons zal lenen als de tranches van van IMF uitblijven, van SRD 4,1 miljard. Dus met andere woorden SRD 21,1 miljard zal geleend moeten worden. Ja voorzitter ook deze regering leent! Dit is geen gratis geld voorzitter en zal terugbetaald moeten worden", voerde Parmessar aan. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May