VS schiet vliegend object nabij Canada neer, vierde in korte tijd
13 Feb 2023, 02:55
foto
De Canadese premier Justin Trudeau zei dat een Amerikaans gevechtsvliegtuig op zijn bevel een onbekend object had neergeschoten dat hoog boven Noord-Canada vloog. (Foto via AP)


Amerikaanse militaire straaljagers schoten zondag een achthoekig object boven Lake Huron neer, zei het Pentagon. Het is het laatste incident sinds een vermoedelijke Chinese surveillanceballon Noord-Amerikaanse veiligheidstroepen in opperste staat van paraatheid bracht.

Het was het vierde niet-geïdentificeerde vliegende object dat in iets meer dan een week boven Noord-Amerika werd neergeschoten door een Amerikaanse raket.

Op bevel van president Joe Biden schoot een Amerikaanse F-16-jager het object om 14:42 uur lokale tijd neer boven Lake Huron aan de grens tussen de VS en Canada, zei Pentagon-woordvoerder Patrick Ryder in een officiële verklaring.

Hoewel het geen militaire dreiging vormde, had het object mogelijk het binnenlandse luchtverkeer kunnen hinderen, terwijl het op 6.100 m reisde, en het had mogelijk bewakingsmogelijkheden, zei Ryder.

Het object leek achthoekig van structuur, met touwtjes die eraf hingen maar geen waarneembare lading, zei een Amerikaanse functionaris die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Het object werd onlangs ontdekt boven Montana in de buurt van gevoelige militaire locaties, wat leidde tot de sluiting van het Amerikaanse luchtruim, aldus het Pentagon.

Het incident riep vragen op over de golf van ongebruikelijke objecten die de afgelopen weken boven de Noord-Amerikaanse lucht zijn verschenen en veroorzaakte spanningen met China.

"We hebben de feiten nodig over waar ze vandaan komen, wat hun doel is en waarom ze vaker voorkomen", zei de Amerikaanse vertegenwoordiger Debbie Dingell, een van de vele wetgevers in Michigan die het leger prezen voor het neerhalen van het object.

Amerikaanse functionarissen identificeerden het eerste object als een Chinese surveillanceballon en schoten het neer voor de kust van South Carolina op 4 februari. Op vrijdag werd een tweede object neergeschoten boven zee-ijs nabij Deadhorse, Alaska. En een derde object werd zaterdag boven Yukon in Canada vernietigd, terwijl onderzoekers nog steeds op jacht waren naar het wrak.

"De veiligheid van burgers is onze topprioriteit en daarom heb ik de beslissing genomen om dat ongeïdentificeerde object neer te laten schieten", zei premier Justin Trudeau zondag tegen verslaggevers.

Noord-Amerika is op zijn hoede geweest voor indringers vanuit de lucht na de verschijning van het witte, in het oog springende Chinese luchtschip eerder deze maand boven de Amerikaanse lucht.

Die 60 meter hoge ballon - waar de Amerikanen Beijing ervan beschuldigden deze te gebruiken om de Verenigde Staten te bespioneren - veroorzaakte een internationaal incident, waardoor staatssecretaris Antony Blinken een geplande reis naar China slechts enkele uren voordat hij zou vertrekken, afgelaste.

Ambtenaren van het Pentagon zeiden dat ze de radar sindsdien nauwkeuriger hebben onderzocht en niet hebben kunnen vaststellen wat de meest recente objecten zijn, of hoe lang ze in de lucht blijven.

"We noemen ze niet voor niets objecten, geen ballonnen", zei luchtmachtgeneraal Glen VanHerck, die het Amerikaanse luchtruim bewaakt als hoofd van het North American Aerospace Defense Command (NORAD) en Northern Command, tegen verslaggevers.

Het leger zal proberen het neergestorte object boven Lake Huron, waarvan ze zeiden dat het waarschijnlijk in Canadese wateren is gevallen, terug te halen om er meer over te weten te komen, vertelde VanHerck aan verslaggevers.

Surveillance-angsten lijken Amerikaanse functionarissen in opperste staat van paraatheid te hebben gebracht.

Twee keer in 24 uur sloten Amerikaanse functionarissen het luchtruim - om het snel weer te openen.

Op zondag sloot de Federal Aviation Administration kort de ruimte boven Lake Michigan. Op zaterdag stuurde het Amerikaanse leger gevechtsvliegtuigen in Montana om daar een radarafwijking te onderzoeken.

China ontkent dat de eerste ballon werd gebruikt voor surveillance en zegt dat het een civiel onderzoeksvaartuig was. Het veroordeelde de Verenigde Staten omdat ze het afgelopen zaterdag voor de kust van South Carolina hadden neergeschoten.

De Amerikaanse senaatsleider Chuck Schumer vertelde de Amerikaanse omroep ABC dat Amerikaanse functionarissen denken dat twee van de nieuwste objecten kleinere ballonnen waren dan de originele.

Het Witte Huis zei alleen dat de onlangs neergehaalde objecten "niet veel leken" op de Chinese ballon, in navolging van Schumer's beschrijving ervan als "veel kleiner".

"We zullen ze pas definitief karakteriseren als we het puin, waaraan we werken, kunnen bergen", zei een woordvoerder.

Puin op afgelegen plaats
Canadese tegenhangers die proberen te achterhalen wat er boven de Yukon is neergeschoten, kunnen hun eigen uitdagingen hebben. Het gebied is een dunbevolkte regio in het uiterste noordwesten van Canada, dat grenst aan Alaska. In de winter kan het ruig koud zijn, maar de temperaturen zijn ongewoon mild voor deze tijd van het jaar, wat de herstelinspanning zou kunnen vergemakkelijken.

De Republikeinse wetgever Mike Turner, die lid is van het U.S. House Armed Services Committee, suggereerde dat het Witte Huis mogelijk overcompenseert voor wat hij beschreef als zijn voorheen lakse monitoring van het Amerikaanse luchtruim.

"Ze lijken wel wat schietgraag", vertelde Turner zondag aan CNN. "Ik heb liever dat ze schietgraag zijn dan dat ze toegeeflijk zijn."

Republikeinen hebben kritiek geuit op de regering-Biden over haar aanpak van de inval door de vermoedelijke Chinese spionageballon, en zeiden dat deze veel eerder had moeten worden neergeschoten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May