Biden en Lula beloven democratie in Amerika te verdedigen
12 Feb 2023, 06:49
foto
De Amerikaanse president Joe Biden en de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva lopen samen langs de Rose Garden colonnade in het Witte Huis in Washington, DC. (Beeld AFP)


President Joe Biden en zijn Braziliaanse tegenhanger Luiz Inacio Lula da Silva zeiden vrijdag in het Witte Huis dat de twee grootste landen van Amerika met succes aanvallen op hun democratieën hebben afgeslagen en nu zullen samenwerken om de klimaatcrisis te bestrijden.

"De sterke democratieën van beide naties zijn op de proef gesteld", zei Biden tegen Lula, en "zowel in de Verenigde Staten als in Brazilië heeft de democratie gezegevierd."

Biden en Lula ontmoetten elkaar in het Oval Office en spraken hun solidariteit uit over hun vergelijkbare paden.

Biden versloeg Donald Trump in 2020, maar twee maanden later bestormde een menigte Trump-aanhangers het Congres in de overtuiging dat hij volgens zijn complottheorie de echte verkiezingswinnaar was geweest.

In Brazilië versloeg Lula Jair Bolsonaro en trad in januari aan, maar kort daarna bestormde een menigte Bolsonaro-aanhangers overheidsgebouwen.

"We hebben een aantal zaken waaraan we kunnen samenwerken", zei Lula tegen Biden. "De eerste is om nooit meer toe te staan" de antidemocratische maffia-aanvallen.

Lula prees de terugkeer van Brazilië naar de internationale arena en zei dat de "wereld van zijn voorganger begon en eindigde met nepnieuws - 's morgens,' s middags en 's avonds. Het leek erop dat hij een hekel had aan internationale betrekkingen."

Biden, verwijzend naar Trump, antwoordde snel: "Klinkt bekend."

Amazone-financiering

Biden en Lula benadrukten hun wederzijdse inzet om het Amazone-regenwoud te redden en de opwarming van de aarde te bestrijden – inspanningen die zowel Bolsonaro als Trump buitenspel zetten.

Biden zei dat hun "gedeelde waarden ... ons op dezelfde pagina zetten, vooral als het gaat om de klimaatcrisis."

Brazilië streeft naar deelname van de VS aan het Amazon Fund, een internationale regeling om inspanningen tegen ontbossing in Brazilië te financieren, en Lula verliet het Oval Office met een gematigd vertrouwen dat dit zou gebeuren. "Ik denk dat ze dat zullen doen", zei Lula tegen verslaggevers. "Ik denk niet alleen dat ze dat zullen doen, maar ik denk ook dat het nodig is dat ze meedoen."

Hij voegde eraan toe dat hoewel de bijeenkomst niet specifiek gericht was op het Amazonefonds, hij had gesproken over "de verantwoordelijkheid van rijke landen om de verantwoordelijkheid op zich te nemen om landen met regenwouden te financieren en niet alleen in Brazilië."

In een gezamenlijke verklaring tussen de VS en Brazilië die volgde op de bijeenkomst, zei het Witte Huis dat het hoopte "met het Congres samen te werken om fondsen te verstrekken voor programma's om het Braziliaanse Amazonegebied te beschermen en te behouden, inclusief initiële steun voor het Amazonefonds".

Lula vertelde Biden in het Oval Office dat hij tijdens zijn ambtstermijn van 2003-2010 als president Brazilië had verplicht tot drastische vermindering van de ontbossing van 's werelds grootste regenwoud, dat vaak wordt omschreven als de "longen van de wereld" vanwege zijn enorme opname van broeikasgas.

Echter, "in de afgelopen jaren werd het regenwoud in de Amazone binnengevallen door politieke irrationaliteit, menselijke irrationaliteit, omdat we een president hadden die mensen stuurde om te ontbossen, goudzoekers naar de inheemse gebieden stuurde", zei hij, verwijzend naar Bolsonaro.

Biden heeft het leiderschap van de VS in de strijd tegen klimaatverandering tot een van zijn belangrijkste prioriteiten gemaakt – te beginnen door de Verenigde Staten weer in het klimaatakkoord van Parijs te plaatsen nadat Trump de historische deal had verlaten, die tot doel heeft de opwarming van de aarde te vertragen.

Oekraïne verdeelt
Een gebied waarover Biden en Lula het sterk oneens zijn, betreft Oekraïne, en het onderwerp van de Russische invasie kwam niet ter sprake tijdens hun inleidende opmerkingen, voordat verslaggevers van het Oval Office werden binnengelaten.

Biden heeft een ongekende westerse inspanning geleid om zich achter Oekraïne te scharen, door hulp, wapens, militaire training en diplomatieke steun te bieden terwijl het land worstelt om de Russische oorlogsmachine af te weren.

Maar verschillende grote democratische landen – met name India, Zuid-Afrika en Brazilië – hebben grotendeels aan de zijlijn gestaan, weigerden Oekraïne militair te helpen en gaven op politiek gebied gemengde signalen af.

Nadat de bijeenkomst voorbij was, vertelde Lula aan verslaggevers dat hij een internationale groep wilde samenstellen "die niet direct of indirect betrokken is bij de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, zodat we de mogelijkheid hebben om vrede op te bouwen".

"Dat wil zeggen, ik ben ervan overtuigd dat we een uitweg moeten vinden om deze oorlog te beëindigen. Ik ontdekte dat Biden dezelfde zorg deelde", zei hij. "Het eerste is om de oorlog te stoppen."

Als teken van hernieuwde chemie tussen de twee leiders nodigde Lula Biden uit voor een bezoek aan Brazilië, aldus de gezamenlijke verklaring, "en president Biden accepteerde de uitnodiging."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May