Ruim 100 huishoudens Bambiproject worden van stroom voorzien
12 Feb 2023, 04:51
foto
De eerste stroompaal die voor verlichting moet zorgen in het Bambiproject is in de grond geplaatst. Ruim honderd huishoudens worden van 24 uur per dag van stroom voorzien.


Met het plaatsen van de eerste stroompaal te Moengo is het startsein gegeven voor elektrificatie van Bambiproject in het district Marowijne. Honderd huishoudens zullen binnenkort voorzien zijn van stroom. Jarenlang is dit gebied zonder elektriciteitsaansluiting gebleven.

Met het plaatsen van de stroompaal is het project daadwerkelijk van start gegaan. Nu moet men er vaart achter zetten om zich te registreren en de huisinstallaties in orde te maken, meldt de Communicatiedienst Suriname. “Wacht u niet totdat men klaar is met het netwerk, anders kunt u niet meer worden aangesloten”, waarschuwt Marcel Eindhoven, technisch directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS).

De EBS heeft zich gecommitteerd aan het verdrag, The Letter of Intent welke werd getekend in maart 2022 met de regering, hierin wordt onder andere aangegeven dat tot uiterlijk 2030 niemand meer ontstoken mag zijn van stroom. Het bedrijf zal er dus voor zorg dragen dat alle bewoonde gebieden in Suriname aangesloten zullen worden op het elektriciteit netwerk, te beginnen met het Bambiproject in Moengo. Wel zullen de bewoners een erkende installateur in de arm  moeten nemen om de installaties uit te voeren. “Onkunde kan leiden tot kortsluiting en brand veroorzaken”, zegt plaatsvervangend president-commissaris Clifton Linga.

Leo Brunswijk, algemeen directeur van de EBS merkt op dat de snelheid van de uitvoering van het project afhankelijk is van het weer, transport en de bereikbaarheid van het gebied. Hij roept de bewoners ook op om hun installatie van hun huisaansluiting zo snel als mogelijk in orde te gaan maken om stagnatie te voorkomen: “Un set’ a installatie fu no kis’ stagnatie’, rijmt hij. Brunswijk benadrukt dat dit voor oponthoud zal zorgen als men niet aan deze verplichting voldoet. Ook zijn de bewoners op het hart gedrukt om op tijd aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.

Verder geeft de directeur aan dat er voor grondkwesties waarbij bewoners door welke omstandigheid dan ook niet kunnen worden aangesloten ook oplossingen zullen worden gezocht. “Dit soort kwesties zullen juridisch worden bekeken.” Het streven is om eenieder van 1 x 24 per dag van stroom te voorzien in 2024.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May