VS schiet object op grote hoogte boven Alaska neer
11 Feb 2023, 05:40
foto
Het Pentagon zei dat een F-22 het object op vrijdagmiddag lokale tijd heeft neergeschoten. (Getty Images)


Het Witte Huis heeft bekendgemaakt dat het op vrijdag een "object op grote hoogte" boven Alaska heeft neergeschoten. Woordvoerder John Kirby zei dat het onbemande object "zo groot was als een kleine auto" en zich op dat moment boven een dunbevolkt gebied bevond.

President Joe Biden besloot het object, dat van onbekende oorsprong was, neer te schieten, zei Kirby.

Het komt nadat het Amerikaanse leger afgelopen zaterdag een Chinese ballon vernietigde boven de Amerikaanse territoriale wateren.

Kirby, die vrijdag in het Witte Huis sprak, legde uit dat het object boven Alaska op een hoogte van 12.000 meter vloog en een "redelijke bedreiging" vormde voor burgervliegtuigen.  Hij zei dat het object in bevroren Amerikaanse wateren was gevallen, eraan toevoegend dat het puinveld "veel, veel kleiner" was dan de ballon die vorige week voor de kust van South Carolina werd neergeschoten.

"We weten niet wie de eigenaar is, of het nu staatseigendom, bedrijfseigendom of privébezit is", zei Kirby.

Het object werd donderdagavond voor het eerst opgemerkt, hoewel ambtenaren geen tijd specificeerden.

Kitby vertelde dat twee straaljagers het object hadden benaderd en hadden vastgesteld dat er niemand aan boord was, en deze informatie was beschikbaar voor Biden toen hij zijn beslissing nam.

"We blijven waakzaam over ons luchtruim", zei Kirby. "De president neemt stelt zijn verplichtingen om onze nationale veiligheidsbelangen te beschermen voorop."

De perssecretaris van het Pentagon, brigadegeneraal Pat Ryder, bevestigde dat een F-22-jet, gestationeerd vanaf Joint Base Elmendorf-Richardson in Anchorage, het object - dat met een onbekende snelheid bewoog - heef neergeschoten met een sidewinder-raket.

Ryder zei dat er tot nu toe een aanzienlijke hoeveelheid puin was geborgen. Het werd op schepen geladen en naar "laboratoria gebracht voor latere analyse", voegde hij eraan toe.

Ambtenaren hebben nog niet vastgesteld of het object, dat naar het noordoosten reisde, betrokken was bij surveillance. Kirby corrigeerde een verslaggever die het een ballon noemde.

Hij specificeerde niet waar het object precies was neergeschoten, maar de Federal Aviation Administration zei dat het ongeveer 10 vierkante mijl van het Amerikaanse luchtruim boven Deadhorse, in het noorden van Alaska, had gesloten voordat de F-22 vuurde.

Volgens het Witte Huis zijn er op dit moment geen andere objecten van bedreigende aard boven de VS geïdentificeerd.

Kirby zei dat het object niet het wendbare vermogen leek te hebben zoals de Chinese ballon en "vrijwel op de gril van de wind" leek te zijn.

Uren nadat de VS afgelopen zaterdag de ballon had neergeschoten, belde minister van Defensie Lloyd Austin zijn Chinese tegenhanger via hun speciale crisislijn. Maar de Chinese minister van Defensie, Wei Fenghe, weigerde volgens het Pentagon op te nemen.

Chinese functionarissen beschuldigden de VS vrijdag van "politieke manipulatie en hype".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May