Santokhi en Staatsolie bespreken olie- en gasindustrie
11 Feb 2023, 07:38
foto
Een deel van de raad van commissarissen van Staatsolie op het Kabinet van de President.


De ontwikkelingen rond de olie- en gasindustrie zijn donderdag op het Kabinet van de President door de raad van commissarissen (rvc) van Staatsolie besproken met president Chan Santokhi. Er is onder meer gesproken over de energietarieven, de huidige boringen en constructie van waterkrachtwerken. De rvc heeft een viertal presentaties verzorgd over de olievondsten voor de Surinaamse kust. 

De olievoorkomens van Suriname zijn volgens de presentaties van wereldklasse. De rvc heeft ook officieel de mededeling van APA Corporation aan Santokhi overgebracht. De onderneming maakte op 8 februari de succesvolle boring en stromingstesten in de Sapakara South-2 (SPS-2) beoordelingsput (de zogenaamde appraisal well), bekend.
SPS-2 is de tweede beoordelingsput om de eerder aangekondigde ontdekking te testen. De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South-1 (SPS-1) beoordelingsput. In SPS-2 is ongeveer 36 meter aan hoogwaardige olie en gas in het Campano-Maastrichtiaans reservoir aangetroffen.

De resultaten van de stromings- en druktesten wezen op een bron van meer dan 200 miljoen vaten olie. Het beleid van Staatsolie is gericht op de off shore, de huidige olie-operaties te Saramacca, de productie van gasoline en diesel en het leveren van elektriciteit vanuit de Afobaka-waterkrachtcentrale.

Het onderhoud van de stuwdam geniet verder prioriteit. Geconstateerd is dat bij minimaal spuien van het water uit het stuwmeer landbouwgebieden niet meer onder lopen. Staatsolie wil het beleid op het gebied van groene energie oppakken, omdat volgens directeur Annand Jaggesar de uitstoot verminderd moet worden. Jaggesar spreekt van rooskleurige ontwikkelingen in het kader van olie en gas, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May