Beijing: Amerikaanse claims over ballonnen 'informatieoorlogvoering'
09 Feb 2023, 16:41
foto
Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, gebaart tijdens een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing, China. (Foto: AP)


China zei donderdag dat de beschuldigingen van de VS dat een neergeschoten Chinese ballon deel uitmaakte van een uitgebreid bewakingsprogramma neerkomen op "informatieoorlogvoering tegen China". Het Pentagon zei woensdag dat de Chinese ballon die zaterdag voor de kust van South Carolina is neergeschoten, deel uitmaakte van een programma met een aantal van dergelijke luchtschepen die China al "enkele jaren" exploiteert.

Tijdens de dagelijkse briefing van donderdag herhaalde Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, China's volharding dat de grote onbemande ballon een civiel meteorologisch luchtschip was dat per ongeluk uit koers was geblazen en dat de VS "overdreven" had gereageerd door het neer te schieten.

"Het is onverantwoord", zei Mao tijdens een dagelijkse briefing. De laatste beschuldigingen "kunnen deel uitmaken van de informatieoorlogvoering van de Amerikaanse kant tegen China."

De Chinese minister van Defensie weigerde zaterdag een telefoontje aan te nemen van minister van Defensie Lloyd Austin om de ballonkwestie te bespreken, zei het Pentagon, en China heeft geen vragen beantwoord over van welke overheidsafdeling of welk bedrijf de ballon was, of hoe het van plan was de toezegging om verdere actie te ondernemen in deze zaak, uit te voeren.

Amerikaanse functionarissen hebben de beschuldigingen van China afgewezen en agenten van de FBI en de Naval Criminal Investigative Service zijn bezig met het catalogiseren van uit de oceaan geborgen puin en transporteren het voor verdere verwerking.

Toen tijdens de Trump- en Biden-regeringen vier keer soortgelijke ballonnen over Amerikaans grondgebied vlogen, identificeerden de VS ze niet onmiddellijk als Chinese surveillanceballonnen, zei Brigade-Generaal Pat Ryder, de perssecretaris van het Pentagon.
Maar hij zei dat "latere inlichtingenanalyse" de VS in staat stelde te bevestigen dat ze deel uitmaakten van een Chinese spionage-inspanning en "veel meer" over het programma te weten kwamen. "Ik kan u verzekeren dat dit niet voor civiele doeleinden was ... Daar zijn we 100% duidelijk over", zei Ryder.

Topfunctionarissen van de regering informeerden leden van het Congres op woensdag en donderdag in geheime sessies over het Chinese ballonbewakingsprogramma.

Staatssecretaris Antony Blinken annuleerde een bezoek aan Beijing dat voor deze week was gepland in de nasleep van het incident, wat een tegenslag betekende voor de pogingen om een verdere verslechtering van de bilaterale betrekkingen, die naar het laagste niveau in decennia zijn gegaan, te stuiten.

Blinken zei dat de VS tientallen landen op de hoogte heeft gebracht van het programma, dat volgens functionarissen op vijf continenten actief is geweest. "De Verenigde Staten was niet het enige doelwit", zei hij op een persconferentie met de bezoekende NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij zei dat hij en Stoltenberg hadden gesproken over de "systemische en tactische uitdagingen" die China stelt aan de alliantie en het belang om ze te bestrijden.

Met China's toonverscherping over het ballonincident, was het niet duidelijk wanneer het bezoek van Blinken opnieuw zou worden gepland.

Desondanks zei het Chinese ministerie van Handel donderdag dat het een voorgesteld bezoek van de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, verwelkomde en zei: "Het is erg belangrijk voor beide partijen om normale communicatie te behouden."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May