APA bevestigt winbare oliereserves Sapakara South-2-put
09 Feb 2023, 07:46
foto


APA Corporation heeft zijn oliereserves vergroot met zo'n 200 miljoen vaten olie. Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat het  succesvolle boor- en stroomtesten heeft uitgevoerd in de Sapakara South-2 (SPS-2) taxatieput. Het gaat om de tweede taxatieput om de eerder aangekondigde olieontdekking te testen. De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South-1 (SPS-1) taxatieput.

SPS-2 is gestuit op ongeveer 36 meter netto winbare olie in een hoogwaardig Campano-Maastrichtiaans reservoir. Gegevens verzameld uit de stroomtest en de daaropvolgende drukopbouw wezen op een verbonden bron van meer dan 200 miljoen vaten olie op zijn plaats.

"De resultaten van de SPS-2-boor- en stroomtesten zijn consistent met onze pre-drill-verwachtingen, bevestigen onze geologische, geofysische en reservoirmodellen en, belangrijker nog, ze voegen substantiële middelen toe voor een potentiële ontwikkeling", aldus John J. Christmann IV, CEO en president van APA.

TotalEnergies die de operator is in Blok 58 waar op de oliereserves is gestuit, heeft gisteren aangekondigd dat het dit jaar geen besluit neemt over productie van de olie. Het Franse oliebedrijf heeft een belang van 50% in Blok 58, terwijl APA een werkbelang heeft van 50%. TotalEnergies gaf aan meer zekerheid te willen hebben over de oliereserves in het Blok en zal daartoe nog een aantal putten boren. Er zal bijkans US$ 10 miljard moeten worden geinvesteerd in om de productie in dit blok voor de Surinaamse kust op gang te brengen.

Intussen gaan de booractiviteiten door. Er zullen twee  beoordelingsputten worden geboord bij de Krabdagu-ontdekking, die ongeveer 17 kilometer ten oosten van Sapakara ligt. Krabdagu-2 is momenteel aan het boren; APA verwacht dat Krabdagu-3 in februari zal beginnen met een tweede boorplatform.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May