Rechtbank Guyana veroordeelt twee piraten ter dood
03 Feb 2023, 04:50
foto
Een van de vissersboten die de zeepiraten in 2018 tot zinken hadden gebracht. (Archieffoto)


Een Guyanese rechtbank heeft de doodstraf uitgesproken voor twee mannen die schuldig zijn bevonden aan piraterijaanvallen op volle zee waarbij in 2018 zeven vissers voor de kust van het land om het leven kwamen. De autoriteiten zeiden dat ze de ruggegraat hebben gebroken van een dodelijke groep die jarenlang op vissers jaagde.

Nakool Manohar (45) en Premnauth Persaud (48) werden veroordeeld voor het brein achter een aanval op een groep vissersvaartuigen in de wateren nabij Suriname, in een strijd over toegang tot uitstekende visgronden. Zeven vissers kwamen om, terwijl ongeveer een dozijn anderen werden gered nadat ze dagenlang op het water hadden rondgedreven.

De politie zei dat sommige mannen overboord werden gegooid met hun handen vastgebonden. Aan anderen werden bootbatterijen bevestigd alvorens ze in het water werden gegooid. Anderen werden naar verluidt met machetes gehakt of verbrand met hete motorolie en werden vervolgens in de Atlantische Oceaan gegooid.

Rechter Navindra Singh veroordeelde de mannen dinsdag nadat een jury vonnissen voor schuld had uitgesproken. Hij beschreef de aanslagen als gruwelijk en zei dat hij "geen reden vond om de doodstraf niet op te leggen".

"Het zou roekeloos en onverantwoordelijk zijn van de rechtbank om hen op elk moment vrij te laten in de samenleving", zei de rechter. Hij noemde hun acties "gruwelijk, weerzinwekkend en koelbloedig", terwijl hij de dood door ophanging oplegde.

De mannen kunnen tegen de uitspraak in beroep gaan bij het plaatselijke hof van beroep en ook bij het in Trinidad gevestigde Caribbean Court of Justice, de hoogste rechtbank voor Guyana. Hun advocaat weigerde donderdag commentaar te geven op hun plannen.

Hoewel dood door ophanging nog steeds in de lokale wetboeken staat, is er in Guyana sinds 1997 niemand meer opgehangen en hebben de autoriteiten geen moeite gedaan om door rechtbanken opgelegde doodvonnissen, uit te voeren. In Guyana zitten meer dan een dozijn mensen in de dodencel, waarvan sommigen al twintig jaar geleden zijn veroordeeld.

Autoriteiten hebben zich tot nu toe verzet tegen lobbypogingen van de Europese Unie en andere internationale rechtengroepen om ophanging uit de wetboeken te verwijderen. In sommige gevallen hebben hoven van beroep straffen omgezet in levenslang in de gevangenis, omdat degenen die in de dodencel zitten gewoon hun tijd achter de tralies afwachten.

Tot de aanval van april 2018 vochten de autoriteiten tegen dergelijke piraten aanvallen langs de zuidoostkust met Suriname en minder vaak in het noordwesten bij Venezuela. De politie gaf destijds Venezolaanse bendes de schuld van de aanslagen.

Politiecijfers registreerden bijna 30 doden als gevolg van piraterij in het afgelopen decennium. Maar regiocommandant van de politie, Shiv Bacchus, vertelde donderdag aan The Associated Press dat piraterij sinds de arrestatie van de verdachten geen groot probleem meer was in het grensgebied van Berbice met Suriname.

"Het hele afgelopen jaar hadden we er geen. Voor dit jaar ook geen. Ik moet toegeven dat de arrestatie en veroordeling van de verantwoordelijken tot een reductie van 100% heeft geleid", zei Bacchus.

De politie dankt ook de arrestatie en gevangenneming van verschillende Guyanese piraten in Suriname in het afgelopen decennium voor de dramatische afname van incidenten.
Advertenties