Eerste groep verkeersovertreders gevonnist via snelle berechting
28 Jan 2023, 02:53
foto
Bij verkeerscontroles van de politie vallen vele verkeersovertreders door de mand. (Fotocollage KPS)


Kantonrechter Roy Elgin heeft dinsdag de eerste zitting voor de snelle berechting gehouden en vijf verkeersovertreders gevonnist. Zij zijn de eerste uit de groep overtreders die zich schuldig maakte aan het verkeersmisdrijf ‘rijden zonder (geldig) rijbewijs’.

Tussen 1 oktober en 27 januari 2023 heeft de politie tijdens wegcontroles 113 bestuurders op de bon geslingerd voor deze overtreding. Ze kregen een boete van SRD 7.500. "Niemand is de boete komen betalen", zegt verkeersofficier van justitie Sudesh Sewgobind aan Starnieuws. Het Openbaar Ministerie (OM) is gestart om hen nu voor de rechter te brengen.
 
Aanvankelijk waren voor deze eerste zitting acht overtreders gedagvaard - vijf kwamen opdagen. Het OM vorderde een geldboete van SRD 7.500 en subsidiair 30 dagen hechtenis. De rechter veroordeelde drie personen conform de eis. Terwijl twee verdachten die met succes een sociaal verweer hebben gehouden, een boete van SRD 5.000 en subsidiair vier weken hechtenis opgelegd kregen.

Bovenop deze straf kregen alle vijf ook nog zes maanden geheel voorwaardelijk gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar. Als zij zich binnen deze tijd schuldig maken aan een verkeersovertreding in een voertuig of op de motorfiets gaat die celstraf in.

Verstekvonnis
Drie van de acht beboete bestuurders gaven een verkeerd adres door aan de politie. De dagvaarding bereikte hen dus niet. Zij worden nu openbaar gedagvaard voor de volgende zitting. Ingeval zij niet verschijnen worden zij bij verstek veroordeeld, legt de officier uit.

De betalingstermijn van de vijf veroordeelden is drie maanden. Wie de rechterlijke opgelegde boete niet voldoet, gaat de bak in. "We gaan niet te lang wachten om het vonnis te executeren, want mensen nemen bewust deel aan het verkeer", stelt Sewgobind. Het gros van de overtreders is tussen de 35-45 jaar.

Twintig op volgende rol

De rechtbank houdt één keer in de maand een snelle berechting voor verkeersovertreders. Partijen worden op de zitting gehoord en de rechter wijst gelijk vonnis. Voor de eerstvolgende zitting in februari worden twintig personen gedagvaard.

In oktober 2022 startte het OM met de invoering van de nieuwe regels op basis van de gewijzigde Rijwet in maart 2022. Het OM mag verkeersovertreders een maximum geldboete van SRD 25.000 opleggen. Het gaat om bestuurders die niet over een (geldig) rijbewijs beschikken, rijden in een niet verzekerd of niet herkeurd voertuig.

Overtredingen blijven stijgen
"De verkeersovertreders nemen maar toe. Wij blijven gevallen krijgen." Ook zaken van bestuurders die zonder rijbewijs achter het stuur kruipen en betrokken raken bij een aanrijding met zwaar letsel of dodelijke afloop nemen toe, bevestigt de officier.

Het OM startte met milde boetes: rijden zonder (geldig) rijbewijs ging van SRD 750 naar SRD 7.500. "We moeten ook redelijk en billijk zijn. Het doel is niet om iemand kaal te plukken, maar een schrikeffect teweeg te brengen. We merken dat dit bedrag al zwaar is, maar wij zullen niet lager gaan zitten."

318 zware aanrijdingsgevallen
Voor het afgelopen zittingsjaar (1 oktober 2021 – 15 augustus 2022) noteert het OM een totaal aan 576 verkeersmisdrijven. Hieruit zijn 244 gevallen buiten proces afgewikkeld en 199 zaken kwamen op de rol.  

Tussen de 576 zaken zaten 318 zware aanrijdingsgevallen, waarbij 86 personen in verzekering zijn gesteld. Uit deze 318 aanrijdingszaken zijn 187 buiten proces afgewikkeld, terwijl 85 overtreders voor de rechter zijn gebracht. Van dit aantal zijn al 74 zaken afgewikkeld.

Naar schatting zijn er tussen augustus en december 2022 al 50 nieuwe zware aanrijdingszaken binnen. "Elke jaar wordt het meer. Cijfers van drie zittingsjaren tonen aan dat er gemiddeld 20 gevallen bijkomen." De meeste veroorzakers zijn tussen de 18 en 35 jaar, "laatst hebben we een persoon van 80 jaar gekregen", vertelt de openbare aanklager.

De Parketwacht beschikt over de namenlijst van beboete en gevonniste personen die hun betaling niet hebben voldaan. Deze lijsten worden gedeeld met andere diensten zoals luchthavenautoriteiten.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June