Chinezen vieren jaar van het Konijn; Vietnam jaar van de Kat
21 Jan 2023, 20:43
foto


Terwijl China, Japan en andere Oost-Aziatische landen zich voorbereiden om zondag de start van het maanjaar van het Konijn te vieren, zal de bevolking van Vietnam een uitzondering vormen - in plaats daarvan verwelkomen ze het jaar van de Kat.

Er is geen officiële verklaring voor wanneer en waarom de Vietnamezen de kat omhelsden in plaats van het konijn.

Een ander kleiner verschil in de verder bijna identieke vieringen van de 12-jarige Chinese dierenriemcyclus, is de adoptie door Vietnam van de alomtegenwoordige waterbuffel in het Jaar van de Os.

Ngo Huong Giang, een in Hanoi gevestigde cultuuronderzoeker, zei dat een van de redenen om voor de kat te kiezen, zou kunnen zijn dat de term voor het konijn in het Chinese astrologische bestelsysteem wordt uitgesproken als "mao" in het Mandarijn, wat lijkt op het Vietnamese woord voor kat. Het fokken van konijnen is ook niet gebruikelijk in Vietnam.

Zeker is dat de Vietnamezen niet bereid zijn hun traditie te veranderen.

"Het heeft niet dezelfde kracht als een kat", zei de inwoner van Hanoi, Ngo Quy Dung, over het konijn, terwijl hij trots opmerkte dat hij 60 jaar geleden in het Jaar van de Kat werd geboren.

Een andere inwoner van Hanoi, Nguyen Kim Chi (64) was het daarmee eens. "De kat ziet er majestueuzer uit, omdat hij ook op een kleine tijger lijkt", zei ze terwijl ze foto's maakte naast een groot kattenbeeld in het Central Park in de hoofdstad.

Beelden van katten zijn opgedoken in openbare ruimtes in het hele land voorafgaand aan het nieuwe maanjaar, samen met een groot aantal katten bedels en gadgets die te koop zijn in straatstalletjes. Sommige cafés houden hun katten in hun winkels om klanten aan te trekken.

Voor de meeste Vietnamezen is de kat een stevige vriend van de familie die gewassen en voedsel helpt beschermen tegen knaagdieren, terwijl hij ook boze geesten verjaagt en geluk brengt, zei onderzoeker Giang. Desondanks kunnen katten nog steeds op het menu verschijnen in landelijke gebieden, hoewel autoriteiten de praktijk hebben verboden.

Weetjes Chinees nieuwjaar
Meer dan een miljard mensen over de hele wereld vieren het nieuwe maanjaar en in China staat het bekend als het Lentefestival of Chinees Nieuwjaar. Het nieuwe maanjaar is het grootste festival in China. Het markeert de eerste nieuwe maan in de lunisolaire kalender die is gebaseerd op de cycli van de maan en de aarde.

In 2023 valt het festival op zondag 22 januari. Het nieuwe maanjaar wordt al eeuwenlang gevierd. Een legende zegt dat het begon met de nederlaag van een beest genaamd Nian, dat werd weggejaagd door dorpelingen met rode kleuren, felle lichten en luide geluiden.

Eten is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. En bepaalde ingrediënten hebben een speciale betekenis. Dumplings symboliseren rijkdom, noedels vertegenwoordigen een lang leven en vis staat voor overvloed.

Voor geluk worden rode enveloppen met geld gegeven. Elk jaar is genoemd naar een van de 12 dieren van de Chinese dierenriem. 2023 is het jaar van het konijn voor de Chinezen en het jaar van de kat voor degenen in Vietnam. Dit markeert het vierde jaar van een cyclus van 12 jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May