Cultuur en VHJI tekenen overdrachtsverklaring documentatiecentrum
20 Jan 2023, 18:55
foto
Cultuurdirecteur Roseline Daan en VHJI voorzitter Elwin Atmodimedjo tekenen de overdrachtsverklaring. (Foto: Cultuur)


Het documentatiecentrum Sana Budaya dat onder supervisie van het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is opgezet, is op vrijdag formeel overgedragen aan de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI). Dit gebeurde middels de ondertekening van de overdrachtsverklaring tussen Cultuurdirecteur Roseline Daan en VHJI voorzitter Elwin Atmodimedjo.
 
Het documentatiecentrum is gevestigd op het Sana Budaya complex aan de Jozef Israëlstraat no. 82 en heeft als doel het documenteren, beschermen, uitdragen en beschikbaar stellen van het rijke Javaans-Surinaamse cultureel erfgoed. Hiermee wordt bijgedragen aan de bekendheid en trots van de Javaanse cultuur in Suriname en daarbuiten.
 
De bedoeling is volgens Atmodimedjo dat zoveel mogelijk literatuur en achtergrond informatie van het Javaans cultureel erfgoed wordt verzameld en dat ter beschikking wordt gesteld van degenen die daarin geïnteresseerd zijn. De grotere droom is om te komen tot het opzetten van een museum.

Daan zegt dat het waarborgen van cultureel erfgoed een belangrijk beleidsuitgangspunt is van het directoraat. Ze is verheugd met deze mijlpaal en wijst erop dat op alle niveaus steevast gewerkt wordt aan het conserveren van de rijke materiële en immateriële culturele rijkdommen waarover Suriname beschikt.
 
Het ministerie van Bibis en de Indonesische regering hebben voor de totstandkoming van het documentatiecentrum ook een rol vervuld. Daarbij heeft de Indonesische regering, conform de Grant Agreement between the Government of the Republic of Indonesia and the Government of the Republic of Suriname on Aid Program for the Welfare of the Surinamese People of Indonesian Descent, middelen ter beschikking gesteld aan Suriname, waarvan een deel bestemd was voor het opzetten van het documentatiecentrum.
 
Er is op 22 augustus 2022 een aanvang gemaakt met de bouw door de aannemer SADEWA NV waarvan de oplevering op 22 december 2022 heeft plaatsgevonden. Zaterdag zal het documentatiecentrum in aanwezigheid van regeringsfunctionarissen op feestelijke wijze worden geopend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May