DNA-leden: Veel Indïers komen land binnen zonder documenten
20 Jan 2023, 00:00
foto
Tijdens de spreekbeurt van Melvin Bouva is binnenkomst van buitenlanders zonder juiste papieren aan de orde gesteld.


Assembleeleden hebben donderdag aangekaart dat heel wat mensen, onder wie Indiërs, het land binnenkomen zonder dat ze beschikken over de juiste reisdocumenten. Aan de kaak werd gesteld het visumbeleid en het niet toepassen van sancties tegen vliegmaatschappijen die passagiers vervoeren van wie de papieren niet in orde zijn. Door mensen visumvrij te laten reizen, komen allerlei mensen het land binnen met alle gevaren van dien.

Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) kaartte deze kwestie aan tijdens de behandeling van de Toerismewet. Melvin Bouva die aan het woord was, zei dat het visumbeleid van de regering aan evaluatie toe is. Het is een lijdensweg voor Surinamers om een visum te krijgen voor onder andere Nederland en de Verenigde Staten, terwijl wereldwijd mensen ongelimiteerd het land binnen kunnen komen, want ze hebben geen visum nodig. Bouva voerde aan dat het grondgebied van Suriname beschermd dient te worden.

Patrick Kensenhuis (NDP) merkte op dat vreemdelingen zonder reisdocumenten en geld, slechts met een handbagage het land binnenkomen. Er zijn lange rijen bij het hoofdkwartier van de Militaire Politie aan de Tourtonnelaan. Hij wees op het gevaar van mensensmokkel. Hij wilde weten wat het beleid van de regering is voor het toelaten van mensen. Edward Belfort (ABOP) voerde aan dat er ook een drukte is aan de Keizerstraat bij afdeling Vreemdelingenzaken. Er zijn veel Indiërs die de Militaire Politie en Vreemdelingenzaken aandoen. 

Ebu Jones (NDP) die begin januari met de SLM heeft gereisd naar Suriname, heeft gezien dat 33 Indiërs op de vlucht waren, van wie de papieren niet in orde waren. Hen is de toegang tot het land geweigerd. Jones voerde aan dat de mensen op Schiphol niet hadden mogen instappen in het vliegtuig. Alle ruis moet worden weggenomen dat Indiërs en Haïtianen het land binnenkomen om de verkiezingen te beïnvloeden. Jones vroeg om optreden van de regering, want het kan niet zo zijn dat vreemdelingen het land binnenkomen zonder dat hun documenten in orde zijn.

Er ontstond een rumoerige situatie toen Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) opmerkte dat het lijkt alsof de leden die de opmerkingen gemaakt hadden, niet van Indiërs en Haïtianen houden. Hiertegen werd fel geprotesteerd. Waarnemend voorzitter Dew Sharman heeft de vergadering een paar keer moeten schorsen om door te kunnen vergaderen. De Assembleeleden voerden aan dat zij het recht hebben om misstanden aan te kaarten, zonder dat insinuerende opmerkingen worden gemaakt. Sharman en Bouva merkten op dat ongeacht om welke nationaliteit het gaat, er moet opgetreden worden als de stukken van de mensen niet in orde zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May