Aloë barbadensis als alternatieve voeradditief
20 Jan 2023, 14:50
foto
Wichantie Angoelal afgestudeerd aan de AdeKUS.


Wichantie Angoelal is recent afgestudeerd van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) bij de studierichting Agrarisch Produktie met als oriëntatie Veeteelt. Bij haar afstudeerpresentatie gaf zij aan dat Aloë barbadensis gebruikt kan worden ter vervanging van coccidiostaticum. De uitvoering van de proef vond in de periode oktober-november 2022 plaats en er werd gebruik gemaakt van de pluimvee onderzoeksfaciliteiten van de studierichting Agrarische Produktie van de AdeKUS op het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname aan de Leysweg.

Het implementeren van antibiotica vrije kippenteelt is van belang om antibioticaresiduen en antimicrobiële resistentie te voorkomen en dierenwelzijn, het milieu en de gezondheid van de consument te beschermen. Coccidiose is een parasitaire aandoening van de darmen die veroorzaakt wordt door protozoa van het genus Eimeria. De darmen van de kip worden aangetast door de parasiet en zijn daardoor vatbaarder voor andere ziektes.

Een coccidiose infectie treedt op wanneer kuikens gesporuleerde oöcyten oppikken in besmet strooisel. Verminderde voedselinname, bloederige diarree en gewichtsverlies zijn enkele van de geassocieerde symptomen bij besmette kippen. In ernstige gevallen gaan veel kuikens dood. Deze aandoening leidt tot financiële schade voor de boer door minder goede groei en een hoge voederconversie bij de slachtkippen. Coccidiose kan worden voorkomen door de omgeving hygiënisch en vrij van ander gevogelte te houden.  Bij de commerciële teelt van slachtkuikens worden er coccidiostatica toegevoegd aan het voer. Wereldwijd is men op zoek naar alternatieve natuurlijke producten die als vervanging van coccidiostatica gebruikt kunnen worden en geen gevaar vormen voor de consument.

Aloë barbadensis-bladmeel werd bij dit experiment als alternatieve voeradditief gebruikt. Aloë barbadensis-bladmeel werd verwerkt in standaard fabrieksvoer door de afgeoogste bladeren van planten in schijfjes te snijden. De versneden bladeren werden vervolgens gedroogd en vermalen. Om de kippen te besmetten met oöcyten van Eimeria (de ziekteverwekker van coccidiosis) werd er besmet materiaal uit kippenhokken gemengd in het bodemstrooisel dat uit houtkrullen bestond, zodat de kippen bij het pikken van het geplaatste infectieuze materiaal oöcyten de slokdarm binnen kregen, waarna de sporocyten in de spiermaag terecht kwamen. Bij de proef werden er 40 één dag oude slachtkuikens gebruikt die gelijk verdeeld werden over 2 proefvakken gecodeerd met de letters C en A. Groep C betrof kuikens die slachtkuiken voer (Broiler Ration Feed) zonder coccidiostaticum toegediend kregen. Groep A betrof kuikens die eveneens Broiler Ration Feed toegediend kregen maar waarin er 0,5% Aloe barbadenis-bladmeel verwerkt was. Bij aankomst en vervolgens elke week werden alle slachtkuikens individueel gewogen.

Na de uitvoering van dit oriënterend onderzoek kon het volgende worden geconcludeerd dat er geen significante verschillen zijn aangetoond tussen de gemiddelde gewichtstoenames, gemiddelde voeropname en gemiddelde voederconversie van de slachtkippen die gevoed werden met het controle dieet en de slachtkippen die werden gevoerd met het voer waarin Aloë barbadensis-bladmeel verwerkt was. Er zijn duidelijke waarneembare verschillen aangetoond bij het macroscopische darmonderzoek van de slachtkippen die het voer kregen waarin Aloë barbadensis-bladmeel verwerkt was in tegenstelling tot de controlegroep. Verder zagen de uitwerpselen van zowel de controlegroep als de Aloë barbadensis-groep vanaf de tweede week natter uit.

Er kan in een vervolgonderzoek met een grotere populatie aan slachtkuikens en met minimaal 3 herhalingen per behandeling waarbij de gewichtstoename, voederconversie en darmgezondheid worden beoordeeld als ook de rentabiliteit wordt berekend en waarbij er behalve een negatieve controlegroep (groep die voer krijgt toegediend zonder een coccidiostaticum) ook een positieve controlegroep (groep die voer krijgt toegediend waarin er een coccidiostaticum verwerkt is) wordt opgenomen. Als laatst zou er ook een uitgebreid microscopisch darmonderzoek kunnen worden uitgevoerd.

Statement

Er zijn indicaties dat de benutting van Aloë barbadensis-bladmeel als voeradditief een positief effect heeft op de darmgezondheid bij slachtkuikens. Nader onderzoek door middel van een proef met voldoende replicaties is echter nodig om zulks te bevestigen.

De beoordelingscommissie bestond uit dhr. R. Tjien Fooh MSc (Faculteitsbegeleider/ Praktijkbegeleider), mevr. R. Berghout BSc (Praktijkbegeleider), dhr. Kasanmoesdiran (Externe beoordelaar) en Prof. L. Ori, Ph. D als voorzitter van de beoordelingscommissie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May