AZP-directeur: Spoedig overleg nodig over drempelkosten
19 Jan 2023, 00:00
foto
Claudia Redan, algemeen directeur AZP.


Algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) Claudia Redan rekent erop dat zo snel mogelijk overleg plaatsvindt tot alternatieve financiering van de verhoogde drempelkosten van de Spoedeisende Hulp. De regering heeft besloten de verhoging tot nader order aan te houden. Redan hoopt dat het overleg met de verzekeraars onder leiding van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, spoedig plaatsvindt. AZP had aangekondigd dat de drempelkosten per vrijdag van SRD 300 naar SRD 500 zouden gaan. Zestigplussers moesten SRD 400 betalen.

Redan zegt desgevraagd aan Starnieuws dat sedert december vorig jaar, na verkregen toestemming van de raad van commissarissen, de minister van Volksgezondheid op de hoogte is gesteld van de aanpassing van het drempeltarief. De aanpassing is volgens de directeur onvermijdelijk en is heel lang uitgesteld. "Helaas zijn wij niet meer in staat vanwege de verhoogde zorgkosten, het drempeltarief gefaseerd aan te passen. Het huidige tarief van SRD 300 is tegen de koers van SRD 32 in US$ 9,37" voert Redan aan.

De SEH-diensten worden niet gesubsidieerd, legt Redan uit. Het is volgens haar onverantwoord een SEH operationeel te houden met onvoldoende medische verbruiksartikelen, adequaat medisch apparatuur en medicijnen. Om de SEH operationeel te houden is gemiddeld SRD 60 miljoen op jaarbasis nodig.

Patiënten moeten allereerst hun huisarts bezoeken of de diverse spoedposten aandoen. SEH is bestemd voor de meest urgente gevallen. De druk op de SEH is veel te hoog, merkt de directeur op. "Wij zien nog teveel huisartsengevallen bij de SEH".

Intussen is voor vrijdag een vergadering gepland met de regering, onder leiding van president Chan Santokhi en de Nationale Ziekenhuis Raad over financiering van de ziekenhuiszorg, meldt Redan. Zij is voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May