Rattenplaag heeft geen directe gevolgen gezondheid Nickerianen
18 Jan 2023, 08:50
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dinsdag in De Nationale Assemblee.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft op vragen van Assembleeleden dinsdag meegedeeld dat de rattenplaag in Nickerie geen directe gevolgen heeft voor de gezondheid van de Nickeriaanse burgers. “Het is al een hele poos rustig met het aantal gevallen van de Ziekte van Weil”, zei de bewindsman.

Assembleelid Ebu Jones (NDP) zei dat er nu een afname is in de rattenplaag, maar vroeg voor strakker optreden van de regering en maatregelen. Mahinder Jogi (VHP) haalde aan dat de ministers van Landbouw, Veeteelt & Visserij en Volksgezondheid in Nickerie zijn geweest, maar dat hij niet veel actie heeft gezien dat er inderdaad gewerkt wordt aan de oplossing van de problemen.

Het ministerie heeft in augustus vorig jaar de eerste meldingen van toename van Ziekte van Weil in het Mungra Medisch Centrum (MMC) gekregen. Het ministerie heeft een taskforce ingesteld waarna duidelijk werd dat de toename van het aantal gevallen in die periode direct te wijten was aan de aanwezigheid van de veldrat in de urbane en woongebieden met name in de westelijke polders. “Op dat moment is ook geconstateerd dat er veel grofvuil en huisvuil thuis in woonwijken aanwezig was en daardoor vermeerdering van het aantal ratten een direct gevolg was. Dat heeft ook duidelijk impact gehad op het aantal Ziekte van Weil gevallen in Nickerie”, sprak Ramadhin. Samen met de PAHO en het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is de diagnostiek van de Ziekte van Weil sterk verbeterd in het MMC, waarna het aantal heel snel is teruggebracht tot beheersbare proporties.

Ramadhin gaf aan dat het ministerie recentelijk wederom is geconfronteerd met geluiden vanuit landbouwers over schade aan de rijstvelden. Er is volgens hem nu sprake van een toename van het aantal ratten in oostelijke polders met name in de gebieden waar er rijst wordt geteeld. “Dat verklaart waarom er tot nu geen gevallen van Ziekte van Weil gemeld zijn in MMC. Tot heden waren er slechts twee suspecte gevallen, maar die zijn niet bevestigd”, zei Ramadhin. Hij deelde mee dat de ratten zich nu bevinden in de landbouwgebieden waar er geen mensen zijn. Dat vormt wel een dreiging, omdat boeren zich wel begeven in die velden.

Samen met PAHO en BOG wordt via de RGD-artsen voorlichting gegeven aan de boeren. “Gezondheidsklachten kan je voorkomen door preventief op te treden, maar het is onmogelijk om in de praktische situatie een rijstboer te adviseren om een laars aan te trekken in het landbouwveld. Daarmee kunnen geen werkzaamheden uitgevoerd worden, dus we moeten meer gaan zinspelen op snelle detectie daar de diagnostiek in MMC is opgezet”, stelde de minister. Complexe gevallen worden doorverwezen naar het AZP waar veel meer behandelmogelijkheden zijn. “Op dit moment zijn er geen directe gevolgen voor de gezondheid van de Nickeriaanse populatie, maar het blijft een dreiging”, stelde Ramadhin.

Volgens Jogi is de meeste padie in het veld al 35-50 dagen oud en dat er nog 120 dagen nodig zijn om te oogsten. Hij gaf aan dat zeker15-20% van de aanplant is aangevreten. “Als we nog 80 dagen gaan wachten, ben ik bang dat we weinig zullen oogsten dit seizoen. Er is al weinig ingezaaid nu gaan we minder oogsten. En ik voorzie dat we volgend seizoen niet gaan kunnen inzaaien, omdat de boeren geen geld hebben”, zei Jogi. Hij deelde mee dat tussen voor 1 hectare SRD 25.000-35.000 nodig is vanaf de grondbewerking tot het oogsten. Wanneer twee seizoenen verloren gaan en het terrein, auto, huis en tractoren van de boeren bij de bank zijn dan kunnen zij volgens Jogi geen derde seizoen inzaaien. Hij vroeg de regering een team samen te stellen om serieus de rattenplaag te bestrijden en voorzieningen te treffen. Stephen Tsang (NDP) merkte op dat de rattenplaag niet adequaat is aangepakt en dat er daardoor een explosie is van ratten. Nu is er volgens hem sprake van een milieuramp, omdat de boeren illegale rattengif hebben gebruikt door nalatigheid van de overheid.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May