VHP gaat samenwerking aan met Indiase BJP
18 Jan 2023, 05:31
foto
VHP voorzitter, president Chan Santokhi, deelt in 'de Olifant' mee dat zijn partij een samenwerking is aangegaan met de Indiase regeringspartij BJP. (Foto: René Gompers)


De VHP gaat samenwerken met de regerende Bharatiya Janata Party (BJP), India's grootste politieke partij. Dit heeft president tevens VHP-voorzitter Chan Santokhi meegedeeld op de 74e verjaardag van de oranje partij. Discipline is het sleutelwoord bij de BJP geeft Santokhi aan. En dat is wat terug moet komen bij de VHP roept hij zijn achterban op.

Santokhi heeft in partijcentrum 'de Olifant' maandagavond uitgelegd dat de partij in al haar 74 jaren zich heeft kunnen bewijzen. Bij zijn bezoek aan India heeft hij tal van gesprekken gevoerd die het land en de partij ten goede moeten komen. Behalve het bedrijfsleven heeft hij ook het bestuur van de regerende politieke partij gesproken.

De partijleider deelt mee dat hij enkele filosofieën heeft meegenomen uit India die ook in Suriname en de de oranje partij toegepast kunnen worden, zoals de Amrit Kaal en de One Earth One Family One Future.  Bij de Amrit Kaal komt het erop neer dat het volgens de Vedische astrologie de tijd is aangebroken om nieuwe zaken te beginnen. Een periode waarbij grote successen behaald zullen worden met de juiste inzet. Premier Narendra Modi heeft aangekondigd de komende 25 jaar van groot belang zal zijn voor India met zijn 1.3 miljard inwoners, een tijd van Amrit Kaal.

Santokhi stelt dat deze filosofie van toepassing kan zijn voor het land en de partij. Hij geeft aan dat de afgelopen 2,5 jaar moeilijk zijn geweest maar dat het ergste achter de rug is. De volgende 2,5 jaar zullen er grote resultaten neergezet worden, meent hij. Met Amrit Kaal gaat de VHP ervoor zorgen dat de volgende generaties gegarandeerd zijn van duurzame ontwikkeling.

Modi is sinds november vorig jaar de president van de G20, een bundeling van de 20 grote economieën in de wereld. Met zijn One Earth One Family One Future beleid wil hij eenheid tussen de lidlanden bevorderen. Het gezamenlijk optrekken moet leiden naar betere resultaten als het gaat om onder andere de economieën, het milieu, volksgezondheid van de lidlanden en de wereld.
 
"Vasudeeva kutumbakam (de wereld is een familie)" haalt Santokhi aan. "Dat is wat de VHP doet vanaf haar oprichting. Als het nou Lachmon was met zijn verbroederingspolitiek of Sardjoe met zijn Shanti-politiek en wij nieuwe leiders met onze bromki dyari. Dit is wat wij bedoelen met iedereen bij elkaar brengen, een grote familie, zelfde behandeling, ontwikkeling voor iedereen. Laten we het meenemen als missie in deze samenleving waarbij er soms etnische sentimenten en haat gecreerd wordt. Laten we de benadering gebruiken van One Planet One Family One Future voor deze en volgende generaties."


De BJP is sinds 2014 aan de macht. Modi is sindsdien premier van India. "VHP en BJP gaan samenwerken," deelt hij de leden in de Olifant mee. "Zij hebben 180 miljoen leden. Ik heb de voorzitter gevraagd hoe ze zo een grote partij leiden." Santokhi deelt het antwoord van de BJP voorzitter mee: "De eerste en grootste afspraak die is gemaakt is discipline. Hou je aan de partijlijn, aan de partijprogramma, aan partijfilosofie! En als je daarbuiten gaat, gaan we je aanspreken. Blijf je doorgaan dan gaan we je eruit gooien!"

Santokhi: "Dat is hun stelling. Neem het mee VHP! Na 74 jaar… discipline moet terug in de partij. Je werkt voor je achterban, voor de samenleving, je werkt niet voor jezelf! Niemand werkt voor zichzelf! Dat is wat de oprichting ons 74 jaar geleden ons geleerd heeft. Om te werken voor nationaal belang. En dat gaan we nog scherper moeten stellen!"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May