Column: Btw a must, maar…
Deze regering heeft de stoute schoenen aangetrokken door een belasting waarvan de introductie ongeveer 10 jaar geleden een feit zou moeten zijn, in te voeren. Daarvoor verdient zij lof. Maar wanneer op 29 december 2022 nog wordt getimmerd aan een wet die op 1 januari 2023 moet ingaan, dan denken velen aan butu butu oftewel provisorisch geklungel. En zeker niet aan vakmanschap. Dit denken bepaalt dan ook de wijze waarop btw ontvangen is.
Maar als we weten dat btw, wat staat voor Bruto Toegevoegde Waarde, nu in reeds 136 landen wordt toegepast, dus meer dan de helft van het aantal landen dat de wereld rijk is; dat Suriname het enige land in het Caribisch gebied is waar de btw niet wordt toegepast; dat in Suriname btw - die 10% bedraagt een omzetbelasting vervangt van 12 %; Dat met btw niet het inkomen wordt belast, maar de uitgave, dus niet hoeveel u verdient, maar hoeveel u consumeert bepalend is, dan hebben wij als volk geen andere keus dan btw te verwelkomen.
Dan vond men dat de voorlichting aan de detailhandel ruim onvoldoende was. Er werd erop gewezen dat er tolken beschikbaar zouden moeten zijn om de ondernemers die de in Suriname gesproken talen niet machtig zijn. Aanvankelijk leek het erop dat men wilde dat het arme Surinaamse volk daarvoor zou moeten opdraaien. Ik denk dat de regering dat nimmer moet doen. Van de in Suriname gesproken talen zou bij overheidsberichten vertalingen gepleegd kunnen worden.
Maar wij kunnen er toch niet aan beginnen om voor handelaren overheidsinstructies te gaan vertalen in al de recent geïmporteerde talen en van personen die alsnog in dit mooie land zullen komen wonen en werken. We zouden dat niet moeten willen doen. Suriname zou hooguit ervoor kunnen kiezen om bij voorlichting aan vreemdelingen gebruik te maken van de internationaal meest gesproken verbindingstaal Engels. Dat zou een win-win situatie kunnen opleveren doordat dit de internationale taalvaardigheid van onze mensen zou kunnen vergroten. Dit is op zich goed als training voor toekomstige wijze van business doen in ons land.
Vaak wordt – vanwege de toenemende aantallen vreemdelingen - de noodzaak voor een inburgeringsplicht ervaren. Er zal zeker meer aandacht moeten worden geschonken aan het scholings- c.q. kennisniveau van winkeliers. In Nederland weten wij dat tot eind 2000 voor het runnen van een eigen onderneming het Middenstanddiploma vereist was. Vanaf 2001 verlangt de Nederlandse Staat het bezit van een AOV - Algemene Ondernemers Vaardigheden - diploma. Een soortgelijk diploma is ook in Suriname zeer gewenst. Het is weleens voorgekomen dat ik met een product in de hand aan een winkelier vroeg of hij het product verkoopt. A lo de was het antwoord. Terwijl ik naar wat andere spullen zoek merk ik tot mij verbazing dat het a lo de-product ook tot het assortiment van de winkelier behoort.
De vakbondsleider Errol Snijders, heeft vaker zijn ongenoegen uitgesproken over het verwaarlozen percentage dat aan vermogensbelasting in Suriname wordt geïnd. De secretaris van de VES, Swami Girdhari, wees er pas nog op dat het tegendeel van de beloofde verhoging van de goudbelasting is gerealiseerd. Ronny Asabina – de best ingevoerde volksvertegenwoordiger wat belastingzaken betreft - heeft vaker aandacht gevraagd voor een reeks van belastingen die voor een substantiële versterking van de Staatskas zouden kunnen zorgen. Maar regering op regering maken daar een enorme bocht omheen.
Toch zullen maatschappelijke groepen en volksvertegenwoordigers regeringen erop moeten blijven wijzen om te werken aan grotere rechtvaardigheid in Suriname. Want ondanks de bekende kretologie dragen in ons land nog steeds de zwakste schouders vaak de zwaarste lasten.
Ik hoorde recentelijk een volksvertegenwoordiger zeggen: btw betaal je niet voor de winkelier, maar voor de Staat. Het geld gaat naar de Staat. Ik denk dat wat de burger het meest interesseert is, WAT de Staat met de btw zal doen. Daar zullen wij allen, maar vooral die volksvertegenwoordiger een oog in het zeil moeten blijven houden.
Vandaag
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers