Goudprijzen stijgen naar recordhoogtes
17 Jan 2023, 04:54
foto
Een baar van 99,99 procent puur goud wordt gegoten in de Krastsvetmet-fabriek voor non-ferrometalen in de Siberische stad Krasnoyarsk, Rusland. (Foto: Reuters)


De verwachting is dat goudprijzen dit jaar zullen stijgen naar recordhoogtes van meer dan US$2.000 per ounce, zij het met enige turbulentie, aangezien de Verenigde Staten het tempo van renteverhogingen vertraagt en uiteindelijk stopt met ze te verhogen, zeggen analisten uit de sector.

De spotprijzen van het edelmetaal zijn gestegen tot boven de US$1.900 per ounce, met een stijging van ongeveer 18% sinds begin november, nu de inflatiedruk afneemt en de markten anticiperen op een minder agressief monetair beleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

Snel stijgende rentetarieven hamerden vorig jaar op de goudprijzen, waardoor ze in september naar een dieptepunt van US$ 1.613,60 doken van een hoogtepunt van US$ 2.069,89 in maart - net voor een recordpiek in 2020.

Hogere rentetarieven zorgden voor hogere rendementen op obligaties, waardoor niet-renderend goud minder aantrekkelijk werd voor financiële investeerders. Het duwde de dollar naar zijn sterkste punt in 20 jaar, waardoor goud in dollars duurder werd voor veel kopers.

De verzwakkende Amerikaanse valuta- en obligatierendementen "zullen macro-wind in de rug worden voor het gele metaal, waardoor goud de komende maanden boven US$ 2.000 per ounce zal stijgen", aldus analisten van de Bank of America.

Met minder druk van de dollar en obligaties, zullen beleggers waarschijnlijk edelmetaal kopen als een hedge tegen inflatie en economische turbulentie, zei WisdomTree-analist Nitesh Shah, eraan toevoegend dat de prijzen tegen het einde van het jaar gemakkelijk boven de US$ 2.100 per ounce zouden kunnen stijgen.

Goud wordt traditioneel gezien als een veilige plek om rijkdom op te slaan. "Het risico dat centrale banken het overdrijven en hun economieën in een recessie duwen, is groot", zei Shah.

Speculanten die in november gokten dat de goudprijs zou dalen, hebben een netto longpositie in Comex-futures van 8,3 miljoen ounce goud ter waarde van US$ 16 miljard vergaard, waardoor de prijzen zijn gestegen.

Analisten verwachten dat centrale banken goud blijven aanleggen nadat ze in de eerste negen maanden van 2022 meer metaal hebben gekocht dan in enig ander jaar in een halve eeuw, volgens de World Gold Council.

De retailvraag naar goudstaven en munten zou ook sterk moeten blijven, gestimuleerd door een heropleving van de economische groei in China, de grootste consumentenmarkt, aldus analisten van ANZ.

Maar goud is op korte termijn misschien veel te snel gegaan en moet naar beneden corrigeren, aldus analisten.

"Mochten de prijzen dalen van het huidige niveau naar US$ 1.870-1.900 per ounce, dan verwachten we dat de opwaartse trend zal omkeren", zei de bank, eraan toevoegend dat als goud onder US$ 1.800 daalt, het zou kunnen dalen naar US$ 1.730.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May