Column: Rechtsstaat met hand en tand verdedigen!
17 Jan 2023, 00:59
foto
De granaten, militaire wapens, zijn aan elkaar geplakt en geworpen op het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat.


Nauwelijks was er een granaatwerper met vastgeplakte granaten gegooid op het gerechtsgebouw, of er werd al flink gespeculeerd over wie de daders zijn. Het zou een scenario zijn van de regering om de aandacht af te leiden. Of het zou te maken hebben met het 8 december strafproces. De beste scriptschrijvers ter wereld lijken in Suriname te wonen. Zodra er iets gebeurt, beginnen de tongen zich te roeren en overuren te maken.

Uiteraard moet geen enkele optie worden uitgesloten, maar allerlei wilde fantasieën wereldkundig maken zonder enige aanwijzing, is ook een crime. Er zijn zeker heel veel vragen die beantwoord moeten worden. Daarvoor is een speciaal onderzoeksteam ingesteld om het werk te doen. Mensen die iets weten, zijn opgeroepen om dit door te geven. Iedereen wil antwoorden hebben en zo snel mogelijk ook. Waarom waren de granaten aan elkaar vastgeplakt en hoe komt het dat deze niet zijn ontploft. Gelukkig maar!

Op de beelden is te zien hoe twee criminelen op een bromfiets te werk zijn gegaan. Nadat de bijrijder het projectiel had geworpen op de stoep van het gerechtsgebouw, heeft hij ook nog geschoten. Er waren twee beveiligers in het kantongerecht. Hun leven kon eraan zijn gegaan als de granaten tot ontploffing waren gekomen. De beveiligers hebben poolshoogte genomen en hebben alarm geslagen. Gelukkig zijn er geen mensenlevens verloren gegaan.

Het is niet de eerste keer dat er een aanslag wordt gepleegd op de rechtsstaat. Het gerechtsgebouw aan de Grote Combéweg is op 8 december 1989 in brand gestoken. Daarvoor was er een inbraak. Op 15 juli 2001 zijn drie verdiepingen van het kantongebouw in de fik gegaan. Duizenden dossiers zijn toen verloren gegaan. Ook is het voertuig van een rechter in brand gestoken. Hopelijk is er geleerd uit het verleden en worden belangrijke stukken in brandbestendige ruimten bewaard. Veel dossiers worden ook elektronisch opgeslagen.

Het leven in een rechtsstaat is bijzonder belangrijk. In een rechtsstaat wordt op basis van de wet rechtgesproken door onafhankelijke rechters. Eenieder is aan de wet onderworpen. Het maakt niet uit of je regering bent, ex-president of welke positie je bekleedt of heb gehad. Zelfs mensen die beslisten over leven en dood van anderen moeten nu in de beklaagdenbank. In een rechtsstaat wordt recht gesproken op basis van de wet en niet volgens de opvattingen van toevallige machthebbers.

De rechtsstaat dient onder alle omstandigheden te worden beschermd. Daarom is het nodig om in de meest krachtige bewoordingen deze laffe daad af te keuren. Hofpresident Iwan Rasoelbaks geeft het goede voorbeeld door niet te talmen en gewoon door te gaan met de onafhankelijke rechtspraak. De regering heeft kordaat opgetreden en meteen maatregelen getroffen, opdat de rechtsstaat niet wankelt. Het is zeer belangrijk om zo snel mogelijk met resultaten te komen van het onderzoek. Op basis van feiten zal elke speculatie en de beweringen van boze tongen worden gelogenstraft. De daders moeten in het gerechtsgebouw dat ze wilden wegvagen, ervaren dat in een rechtsstaat geen wild west situatie kan worden toegestaan! Deze pijler van Suriname dient onder alle omstandigheden stevig gegrondvest te zijn en moet alle stormen kunnen doorstaan.

Nita Ramcharan

Veel sterkte toegewenst aan de familie van industrieel Dilip Sardjoe, Rudisa Holding Maatschappij en collega's bij Times of Suriname.
Advertenties