Waarnemend president: Geen sprake van scenario
14 Jan 2023, 13:22
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk geflankeerd door de ministers Kenneth Amoksi en Krishna Mathoera. Er is een spoed bijeenkomst met de pers gehouden in het regeringsgebouw. (Foto: René Gompers)


Waarnemend president Ronnie Brunswijk, de ministers Kenneth Amoksi (Justitie & Politie) en Krishna Mathoera (Defensie) hebben de aanslag op het gerechtsgebouw met de meest krachtige woorden verworpen. De veiligheid is verder opgevoerd, terwijl een speciaal team bezig is met het onderzoek. Brunswijk vindt het onvoorstelbaar dat mensen spreken van een 'scenario'. Als de granaten ontploft waren, zouden de twee veiligheidsambtenaren die aan het werk waren in het gebouw, om het leven zijn gekomen. Hij benadrukt op een spoed gehouden persconferentie dat het een zeer ernstige zaak gaat, waar zo snel mogelijk klaarheid in moet komen.

Om 22.31 uur vrijdagavond kwam de melding binnen dat een projectiel geworpen was op het kantongebouw Strafzaken aan de Monseigneur Wulfinghstraat. Er zijn ook tien intimidatieschoten gelost. De granaten die aan elkaar vastgeplakt waren, zijn niet ontploft. De daders zijn twee mannen op een 50 CC bromfiets. De waarnemend president en de ministers benadrukken dat het gaat om een aanslag op de rechtsstaat, het staatsbestel en de democratie. Dit zal niet getolereerd worden. De rust en orde zullen gehandhaafd blijven.

Alle activiteiten gaan normaal door, terwijl de zichtbaarheid van politie, militairen en andere diensten verhoogd zullen worden. Er komt ook extra surveillance. Strategische objecten zullen extra worden bewaakt. Deze zaak zal niet met een sisser aflopen, garandeert Amoksi. Een officier die aangewezen is door de waarnemend procureur-generaal zal het onderzoek leiden. Er zal alles aan gedaan worden om de verantwoordelijken van de laffe daad aan te houden. De minister meent dat deze daad bedoeld is om het land te destabiliseren. De zaak zal tot de bodem worden uitgezocht.

Minister Mathoera deelt mee naast het strafrechtelijke gedeelte ook een administratief onderzoek wordt uitgevoerd bij het Nationaal Leger. Het gaat om militaire wapens die gebruikt zijn bij de aanslag. Nagetrokken wordt van waar deze wapens afkomstig zijn. Brunswijk merkt op dat er genoeg beelden zijn die geanalyseerd worden. Aan de samenleving wordt gevraagd om alle informatie door te geven. President Chan Santokhi - die intussen vanuit India in Nederland is aangekomen - is op de hoogte gesteld van de aanslag. Hij is maandag volgens planning terug in het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May