Rapport: Lagere US$-koers voor berekening stroomprijs
14 Jan 2023, 08:46
foto
C-47 voorzitter Robby Berenstein toont het rapport van de EBS Tarieven Commissie. (Foto: René Gompers)


Het rapport van de EBS Tarieven Commissie is af. De commissie onder leiding van vakbondsleider Dayanand Dwarka had als taak om vast te stellen wat een redelijke prijs voor stroomgebruik moet zijn. De commissie stelt onder andere dat het aanleveren van stroom door Staatsolie, EBS en de Afobakadam anders moet gebeuren en dat er een lagere dollarkoers toegepast moet worden om aan een goedkoper tarief te komen. Het rapport is op de Assemblee van de Arbeid in C-47 gepresenteerd, maar niet besproken.  C-47 voorzitter Robby Berenstein deelt mee dat er afspraken met de overheid zijn gemaakt dat andere belanghebbenden eerst moeten reageren op het rapport.

"Dat rapport is af en officieel voorgehouden aan de regering en een aantal stakeholders," deelde Berenstein mee, nadat hij het document aan de aanwezigen heeft getoond. "Maar we gaan het nog niet met u behandelen, omdat er afspraken zijn met de regering dat de verschillende stakeholders mogen reageren en hun inbreng geven. Als dat gebeurd is, zal de commissie zelf met de samenleving delen." Hij geeft aan dat de commissie vóór het verzoek van de regering een persconferentie had gepland. Dat komt alsnog, deelt hij mee. Wanneer is niet bekend.

Berenstein drukt de commissie op het hart om informatiesessies te houden met de bonden, in het bijzonder met EBS en Staatsolie. Er is veel kritiek op het beleid als het om stroom leveren gaat. Berenstein geeft aan dat de commissie heeft geconstateerd dat deskundigen het min of meer eens zijn over wat de te nemen maatregelen zijn. Het ligt echt aan het beleid van EBS en Staatsolie. Het uitvoeren van de voorgestelde maatregelen is een uitdaging. Daarom moet de informatie zo goed mogelijk gedeeld worden, benadrukt Berenstein.

De vakbondsleider geeft aan dat de conclusies van de commissie en het Ernst en Young rapport dat eerder was uitgekomen, identiek zijn. "Dat is dat er een andere 'energy mix' moet komen," deelt hij mee. "We krijgen de energie van Afobaka, SPCS (Staatsolie Power Compagny Suriname) en EBS zelf. Die energiemix moet bijgesteld worden zodat we een goedkoper tarief krijgen, in dollars uitgedrukt. Er gaat sowieso een aanpassing van de koers moeten plaatsvinden. Een lagere koers dan er nu is." 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May