In overleg besloten: Geen aanschaf flowcytometer SVZ
14 Jan 2023, 02:54
foto


In overleg met diverse betrokkenen is vrijdag besloten geen flowcytometer meer te kopen voor het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Op dit moment is de aanschaf van dit apparaat geen duurzame en doelmatige investering. De kans dat het gebruik stil komt te vallen door gebrek aan expertise, mankracht en financiële middelen, is zeer groot. Partijen zijn het eens dat er meerdere alternatieven zijn waarvoor de beschikbare financiële middelen ingezet kunnen worden.

De directie van het SVZ, het ministerie van Volksgezondheid, de specialisten (onder wie Nicole Oldenstam, Internist Hemataloog) en Klinisch Chemici waren aanwezig bij het overleg over de aanschaf van een flowcytometer. Het geld voor de aanschaf was al beschikbaar gesteld door Volksgezondheid, maar door het langdurige proces van overmaking en de koersstijging, ontstond er een tekort van US$ 40.000. In december is een toezegging gedaan door een donateur om dit tekort te financieren. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft de directie van het SVZ samen met deskundigen een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het apparaat. Het budget bestemd voor de flowcytometer, dat reeds was ontvangen door het SVZ, dient terug  te worden betaald aan Volksgezondheid.

Flowcytometrie maakt onderdeel uit van de diagnostiek en de behandeling van kwaadaardige vormen van kanker die in het bloed voorkomen, leukemie genoemd. De aanschaf van een flowcytometer, in de huidige situatie van de public health sector van Suriname, moet goed onderzocht en onderbouwd worden en moet in zijn totaliteit afwegen tegen diagnostiek en behandeling.

In de periode 2019 en 2020 zijn er volgens de statistieken van het Pathologisch Anatomisch Laboratorium Suriname, in totaal 422 beenmergonderzoekingen nagekeken. Hiervan waren 22 onderzoekingen voor acute leukemie. De statistieken van kinderen tot en met 6 jaar wijzen uit dat er in de periode 2012 tot 2019 ongeveer 51 gevallen van acute leukemie werden vastgesteld wat neerkomt op ± 6 kinderen per jaar. Recente data zijn nog niet gepubliceerd.

Acute Leukemie is een agressieve aandoening die inderdaad in korte tijd levensbedreigend kan zijn maar de aanwezigheid van een flowcytometer voor de vaststelling daarvan zal de overlevingskans (vooral bij volwassenen), niet vergroten. Het behandeltraject is daarbij veel belangrijker. Er is een landelijk tekort aan medicatie, reagens en gespecialiseerde verpleegkundigen. Op dit moment kan het onderzoek alleen handmatig gedaan worden door een gespecialiseerde laboratoriumanalist van het Diakonessen Ziekenhuis, de Patholoog-anatoom en de Oncoloog. Hier gaat soms weken overheen, omdat de specialisten het zelf moeten uitvoeren. Er is bovendien een gebrek aan reagens. Het Centraal Laboratorium zou de onderzoeksresultaten ook binnen 48 uur kunnen produceren als er beeldmicroscopen, getraind personeel en reagens aanwezig zijn, laat de directie van SVZ optekenen.

Elk apparaat voor laboratoriumonderzoek heeft reagens nodig voor het geven van een resultaat, ook een flowcytometer. Reagens is een mengsel van chemische stoffen dat gebruikt wordt voor een onderzoek of experiment om bestanddelen in het bloed of urine te kunnen aantonen. De public health sector heeft al jaren te kampen met een tekort aan reagens vanwege onvoldoende financiële middelen. De laboratoria van de ziekenhuizen kunnen door dit tekort geen of weinig onderzoekingen verrichten waardoor de specialisten de diagnose of ziektebeeld niet kunnen vaststellen.

Volgens de Oncoloog, die om advies is gevraagd, is het vaststellen van de diagnose met een Flowcytometer maar 10% van het gehele traject van de patiënt. Een flowcytometer redt geen levens. Er moeten meerdere laboratorium onderzoekingen verricht worden die vanwege het gebrek aan reagens niet kunnen. “Er zijn geen medicijnen en verbruiksmaterialen, er zijn geen artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen. Men zal voor de behandeling nog steeds naar het buitenland moeten afreizen", stelt de Oncoloog.

Het reagens voor de Flowcytometer is heel duur en kan alleen per testkit per ziektebeeld aangeschaft worden. Er zijn meer dan 15 typen reagens die aangeschaft moeten worden voor een flowcytometer. De inkoopprijs hiervan bedraagt ongeveer EUR 1000 per ziektebeeld voor een testkit van 20 buizen met een vervaldatum van ongeveer 3 tot 6 maanden. Als de statistieken worden gevolgd, zullen er per test kit maximaal 3 tot 5 testen uitgevoerd worden per jaar waardoor het grootste deel van het reagens komt te vervallen. Het geringe aantal patiënten, de diversiteit aan ziektebeelden en de prijs van het reagens is zodanig, dat 1 patiënt volledig zal moeten opdraaien voor een volle testkit, plus nog de verbruiksartikelen. Totaal zullen de kosten tussen de US$ 1000 en US$ 1500 per onderzoek zijn.

Volgens de geraadpleegde Klinisch Chemici is er niet voldoende expertise (binnenshuis of buitenshuis in de vorm van samenwerking) om een flowcytometer te kunnen bedienen en om de kwaliteit van de uitslag te borgen. ‘’Een Flowcytometer behoort tot de absolute top en trots van ieder laboratorium. Echter, dit apparaat is veel te duur in aanschaf, onderhoud en gebruik’’, zegt Sheila Kort, Klinisch Chemicus bij het SVZ. Gezien het geringe aantal patiënten en de variatie tussen de patiënten is het niet mogelijk om expertise op te bouwen en te behouden. “Het inzetten van een Flowcytometer in een laboratorium in Suriname zal op dit moment voor de patiëntenzorg onvoldoende bijdragen aan de verbetering van de diagnostiek van leukemie types.” Aldus Edward Sanders, Klinisch Chemicus bij Mylab.

Op basis van bovenstaande is in het overleg besloten om nog geen flowcytometer aan te schaffen en is overeengekomen dat een aanvaardbaar en duurzaam alternatief komt, te weten:
- Met Curaçao een overeenkomst sluiten om snel de benodigde diagnostiek met een flowcytometer geborgd te kunnen uitvoeren. Het laboratorium in Curaçao is bereid samples van Suriname te onderzoeken. De logistiek wordt uitgewerkt en gemonitord door het Laboratorium van het SVZ.
- Aanschaf van beeldmicroscopen voor het laboratorium van het SVZ en het PA Laboratorium Suriname
- De laboratorium analisten van het SVZ en het PA Laboratorium zullen cursussen volgen in het buitenland en ervaring opdoen in beenmergmorfologie en in het kleuren van diverse preparaten.
- Samenwerken met een laboratorium in het buitenland (Maastricht Nederland) voor wat betreft het bekijken van preparaten.
- Aantrekken en opleiden van gespecialiseerde verpleegkundigen.
- De diagnostiek d.m.v. microscopie te weten bloed en beenmerg uitstrijk te gaan versnellen en verbeteren.
- Na een jaar zal er een evaluatie plaatsvinden van het traject.     
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May