Ramadhin: SRD 4.6 miljoen per maand meer voor nierdialyse
13 Jan 2023, 15:49
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


Het was noodzakelijk om de tarieven voor nierdialyse aan te passen om de zorg te kunnen garanderen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid legt uit dat nierdialyse staatszorg is. De overheid zegt geen 'nee' tegen mensen die gedialyseerd moeten worden. Het gaat om ruim 900 dialysepatiënten. Door de tariefverhoging moet de Staat SRD 4.6 miljoen per maand extra ophoesten. Om preventief te werken zal er een intensieve voorlichtingscampagne worden uitgevoerd. Vorig jaar zijn 15 succesvolle niertransplantaties uitgevoerd. Ook voor dit jaar zijn er niertransplantaties gepland.

Per maand moet een persoon 12 keer dialyseren. Per jaar gaat het om 150 behandelingen. Door de niertransplantaties worden 15x150 behandelingen bespaard. De medicatie die de mensen nog moeten krijgen, weegt niet op tegen de besparing zegt de minister in gesprek met Starnieuws. Ook voor de mensen die de niertransplantatie hebben ondergaan, is het een enorme opluchting om niet meer 12 keer per maand te gaan dialyseren.

De niertransplantaties zijn uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo in samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Dit is een hoogtepunt, niet alleen vanwege het feit dat deze personen niet meer gedialyseerd behoeven te worden, maar ook vanwege het feit dat een gecombineerd Surinaams Nederlands specialistisch team de missies succesvol hebben uitgevoerd. En er zullen meer missies in dit kader worden uitgevoerd.

Sinds november 2020 is het dialysetarief drie keer aangepast. De verzekeraars krijgen een hoger tarief vergoed. Essentiële componenten (kunstnier, verbruiksartikelen, spoelvloeistof) van dialyseren zijn aan import gekoppeld en op grond daarvan is de aanpassing onvermijdelijk. Los van het feit dat dialyseren erg kostbaar is, wil niemand dialysepatiënt worden vanwege alle narigheid en beperkingen die het dialyseren met zich meebrengt en daarnaast bekort het van velen ook het leven.

Een deel van de nierpatiënten is ook verzekerd bij particuliere verzekeraars. Er is echter een plafond van SRD 60.000. Als dit plafond is bereikt, neemt de Staat de verdere zorg via Staatsziekenfonds over. De minister merkt op dat als nierpatiënten niet kunnen dialyseren, ze dan zullen sterven. Daarom zorgt de Staat ervoor dat eenieder wordt behandeld. De financiële last drukt zwaar. Daarom zal met de gehele sector worden afgestemd over een intensieve voorlichting om de opmars van nierfalen te stuiten. 

Inmiddels is ook van start gegaan het Suriname Hearts initiatief, dat ten doel heeft via de huisarts de bloeddruk en suikerregulatie (van de verzekerden) te verbeteren. Hoge bloeddruk, suikerziekte, een inactief leven, overgewicht, overmatig gebruik van schadelijke stoffen zoals suiker, alcohol, zout, drugs, tabak en zoet-zoute specerijen zijn allemaal risicofactoren voor nierziekten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May