VS naar Cuba voor gesprekken wetshandhaving
13 Jan 2023, 11:44
foto
Een straat in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


De regering-Biden is van plan deze maand een delegatie naar Havana te sturen om de besprekingen tussen de VS en Cuba over wetshandhavingskwesties die onder voormalig president Donald Trump zijn stopgezet, opnieuw op te starten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.

De bezorgdheid van de VS over terrorismebestrijding zal een van de onderwerpen zijn die aan de orde komen, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Trump plaatste Cuba kort voordat zijn termijn in januari 2021 afliep op de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terrorisme, en de regering-Biden heeft dit sinds haar aantreden herzien.

De bijeenkomst zal de eerste in zijn soort zijn sinds de wetshandhavingsdialoog, die in 2015 was begonnen onder voormalig president Barack Obama, en in 2018 werd stopgezet onder Trump toen hij de historische detente van zijn voorganger met het door de communisten geregeerde Cuba, terugdraaide.

President Joe Biden is begonnen met het terugdraaien van een deel van het beleid van Trump, maar heeft andere gehandhaafd, waarbij hij erop aandrong dat de Cubaanse regering haar staat van dienst op het gebied van de mensenrechten moet verbeteren.

"Dit soort dialoog verbetert de nationale veiligheid van de Verenigde Staten door verbeterde internationale wetshandhavingscoördinatie, waardoor de Verenigde Staten Amerikaanse burgers beter kan beschermen en internationale criminelen voor het gerecht kan brengen", zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Maar de ambtenaar voegde eraan toe dat "deze dialoog geen invloed heeft op de voortdurende focus van de regering op kritieke mensenrechtenkwesties in Cuba."

Een persoon in Washington die bekend is met de zaak, zei dat de gesprekken naar verwachting volgende week zullen plaatsvinden.

Amerikaanse en Cubaanse functionarissen hielden vorig jaar gespreksrondes in Washington en Havana, gericht op migratie, terwijl Washington probeerde de stroom Cubanen naar de Verenigde Staten over land en zee te stoppen.

De gesprekken zullen naar verwachting onder meer gericht zijn op de bestrijding van cybercriminaliteit, terroristische dreigingen en drugshandel, aldus de bron die bekend is met de zaak.

Het is nog onduidelijk of de besprekingen naar verwachting zouden omvatten of Cuba zou kunnen worden verwijderd van de lijst van sponsors van terrorisme, die ook Iran, Syrië en Noord-Korea aanduidt.

Cuba heeft de Amerikaanse aanwijzing een "laster" genoemd en een vals voorwendsel om de eilandnatie economisch te blijven straffen.

De regering-Biden hield Cuba vorig jaar mei op een shortlist van landen waarvan de Verenigde Staten zegt dat ze "niet volledig meewerken" in hun strijd tegen het terrorisme.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de komende gesprekken "een forum bieden om moeilijke zaken aan de orde te stellen en onze zorgen rechtstreeks aan de Cubaanse regering over te brengen".

De Amerikaanse delegatie, die naar verwachting functionarissen op "werkniveau" zullen zijn, zal volgens de persoon die bekend is met de zaak, vertegenwoordigers hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Justitie, waaronder het Federal Bureau of Investigation.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May