Huishoudens in Brokopono krijgen schadevergoeding
13 Jan 2023, 04:52
foto
De voorzitter van
de presidentiële werkgroep Ontwikkeling Brokopondo, Sandino Ratling. (Foto: CDS)


Huishoudens in Brokopondo die getroffen zijn door overstromingen vorig jaar in dat gebied, krijgen een financiële vergoeding ter compensatie van de opgelopen schade. De regering is gestart met de uitbetaling. Het gaat om een bedrag van SRD 3000 per maand met terugwerkende kracht over een periode van zes maanden: juni/juli tot december. Per huishouden zal er een totaalbedrag van SRD 18000 uitgekeerd worden.

Van het bedrag is reeds 25 procent (SRD 4500) aan een deel van de huishoudens uitbetaald. Het resterende bedrag, te weten SRD 13.500, zal in kavels uitgekeerd worden. In het budget zijn ook de landbouwers opgenomen. Aan hen wordt een eenmalig bedrag van SRD 50.000 uitgekeerd. De bedoeling is dat deze groep ondernemers met de compensatie weer een aanvang kan maken met hun landbouwactiviteiten.

De presidentiële werkgroep Ontwikkeling Brokopondo heeft zich mede ingespannen voor de uitbetaling. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van Brokopondo, ondernemers, niet-gouvernementele organisaties en verschillende sectoren die in het district vertegenwoordigd zijn.

De voorzitter van de werkgroep, Sandino Ratling, geeft aan dat er eerst gewerkt is aan het inventariseren van de schade en op basis van wat er aan data beschikbaar was, is er een plan van aanpak geformuleerd. De huishoudens zijn in kaart gebracht en ook de dorpen waartoe zij behoren. Er is ook gebruik gemaakt van informatie die door de Staatsolie Maatschappij Suriname was verzameld. Vervolgens is er teruggekoppeld met het Kabinet van de President, waarna er is besloten eerst tot uitbetaling aan de huishoudens over te gaan.

Er wordt samengewerkt met de ministeries van Financiën en Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het terugkoppelen met BIBIS was nodig vanwege de donaties die na de overstromingen door internationale organisaties waren gedaan. Ratling zegt dat ongeveer 200 huishoudens zich hebben geregistreerd. Hij roept andere personen die menen dat zij ook getroffen zijn door de wateroverlast op, zich alsnog te registreren, als zij dat eerder niet hebben gedaan, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May