Peru: Anti-regeringsprotesten breiden zich uit
12 Jan 2023, 12:41
foto
Bewoners dragen een kist met een bordje waarop in het Spaans staat: "Dina doodde me met kogels", verwijzend naar president Dina Boluarte, tijdens een begrafenisstoet voor demonstranten en anderen die zijn omgekomen tijdens botsingen met de politie in Juliaca, Peru. (Foto: AP)


Protesten tegen de regering van de Peruaanse president Dina Boluarte, die 48 mensen het leven heeft gekost sinds ze een maand geleden begonnen, verspreidden zich woensdag door het zuiden van het Andesland met nieuwe botsingen in de toeristische stad Cusco.

Gezondheidsfunctionarissen in Cusco zeiden dat 37 burgers en zes politieagenten gewond raakten nadat demonstranten probeerden het vliegveld van de stad over te nemen, waar veel buitenlandse toeristen arriveren om bezienswaardigheden te bekijken, waaronder de nabijgelegen Inca-citadel van Machu Picchu.

Protesten en wegblokkades tegen Boluarte en ter ondersteuning van de afgezette president Pedro Castillo waren ook te zien in 41 provincies, voornamelijk in het zuiden van Peru.

De onrust begon begin december na de verpaupering en arrestatie van Castillo, Peru's eerste president van nederige, landelijke wortels, na zijn alom veroordeelde poging om het Congres te ontbinden en zijn eigen afzetting te voorkomen.

Het protest, voornamelijk in verwaarloosde plattelandsgebieden van het land dat nog steeds trouw is aan Castillo, streeft naar onmiddellijke verkiezingen, het aftreden van Boluarte, de vrijlating van Castillo en gerechtigheid voor de demonstranten die zijn omgekomen bij botsingen met de politie.

Enkele van het ergste protestgeweld vond plaats op maandag toen 17 mensen werden gedood bij botsingen met de politie in de stad Juliaca nabij het Titicacameer. Demonstranten vielen later een politieagent aan en verbrandden hem.

Woensdag zeiden gezondheidsfunctionarissen in Cusco dat een burger is overleden nadat hij was geraakt door geweervuur.

Eerder had de ombudsman van Peru gezegd dat 39 burgers waren omgekomen bij confrontaties met de politie en nog eens zeven doden bij verkeersongevallen die verband hielden met wegblokkades, evenals de gevallen politieagent. De dood van woensdag verhoogt het aantal tot 48,

Dinsdag kondigde de Peruaanse regering een driedaagse avondklok af vanaf 20.00 uur. tot 04.00 uur in Puno.

Het nationale parket zei dat het informatie heeft opgevraagd bij het voorzitterschap van de ministerraad en de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken voor een onderzoek dat het heeft geopend tegen Boluarte en andere functionarissen voor de protestdoden.

In Juliaca, in de provincie Puno, marcheerde een menigte langs de doodskisten van de 17 mensen die maandag zijn omgekomen bij de protesten.

"Dina doodde me met kogels", zei een stuk papier dat aan de kist van Eberth Mamani Arqui was bevestigd, in een verwijzing naar de huidige president van Peru.

"Deze democratie is geen democratie meer", scandeerden de nabestaanden van de slachtoffers.

Toen ze een politiebureau passeerden, dat werd bewaakt door tientallen agenten, riepen de demonstranten: "Moordenaars!"

Ondertussen begon een delegatie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens aan een bezoek aan Peru om de protesten en de reactie van de politie te onderzoeken.

Boluarte was Castillo's voormalige running mate voordat hij het presidentschap overnam. Ze heeft gezegd dat ze een plan steunt om de verkiezingen voor president en congres, oorspronkelijk gepland voor 2026, tot 2024 door te voeren. Ze heeft ook haar steun uitgesproken voor gerechtelijk onderzoek naar de vraag of veiligheidstroepen buitensporig geweld hebben gebruikt.

Maar dergelijke stappen hebben tot nu toe de onrust niet kunnen onderdrukken, die na een korte onderbreking rond de kerst- en nieuwjaarsvakantie met geweld is hervat in enkele van de armste gebieden van Peru.

Castillo, een politieke nieuweling die in een huis van twee verdiepingen in de Andes-hooglanden woonde voordat hij naar het presidentieel paleis verhuisde, behaalde een nipte overwinning bij de verkiezingen in 2021 die het politieke establishment van Peru op zijn grondvesten deed schudden en de diepe verdeeldheid tussen de inwoners van de hoofdstad Lima en het lang verwaarloosde platteland blootlegde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May