Vuilophaal krijgt structurele aanpak; geld nog een probleem
11 Jan 2023, 22:43
foto
Zakken met huisvuil worden van de weg te Brownsweg gehaald. De pick-ups zijn ingezet door waarnemend president Ronnie Brunswijk. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie)


Het probleem rond de vuilophaal krijgt een structurele aanpak: op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) was er dinsdag een presentatie over een haalbaarheidsstudie vuilophaal en -verwerking. In de presentatie is verslag gedaan van een onderzoek door het personeel van het Onderdirectoraat Districtsbestuur en Decentralisatie (ODDD) naar een duurzame oplossing van het probleem. Onder meer het tekort aan financiële middelen bij de districtscommissariaten is een heikel punt.

De gebrekkige coördinatie en monitoring van vuilophaal tot en met de verwerking van afval in een aantal districten, waren aanleiding voor het onderzoek, dat is verricht in Brokopondo, Coronie, Marowijne, Para en Sipaliwini. De bevindingen zijn vervat in een rapport en gepresenteerd aan de minister, directeur en desbetreffende districtscommissarissen.

Tekort aan geld
Volgens OW-minister Riad Nurmohamed ligt de verantwoordelijkheid voor het ophalen van vuil in de districten, bij de districtscommissariaten (dc's). De voornaamste oorzaak van de slechte vuilophaal is echter het tekort aan financiële middelen bij de dc's. De uitgaven ter realisering van dit beleidsgebied worden nog bekostigd uit de districtsbegroting, alhoewel deze kosten niet worden opgenomen in de voornoemde begroting.

In Brokopondo heeft de slechte vuilophaal recentelijk geleid tot een actie van de plaatselijke bevolking. Zij hadden de weg gebarricadeerd met huisvuil dat al geruime tijd niet was opgehaald. Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft ingegrepen door eigen pick-ups in te zetten voor het ophalen van vuil. Hij gaf evenwel aan dat er een structurele oplossing voor het probleem moest komen, meldt het directoraat Volkscommunicatie. Door de interventie van Brunswijk heeft OW meegeholpen met de vuilophaal te Brokopondo. Brunswijk heeft beloofd alles in het werk te stellen om herhaling van de situatie te voorkomen en ervoor te zorgen dat betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen.

De districten hebben eerder de vuilophaal met eigen middelen bekostigd. Het geld werd verdiend met de opbrengsten uit een toenmalig vuilzakkenproject. Doordat de kosten zijn gaan oplopen, is het niet meer haalbaar om de vuilophaal zelf te betalen. Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon heeft de verschillende dorpsbewoners gevraagd een bijdrage te storten in hun dorpskas, waardoor er zelf voor de vuilophaal wordt gezorgd in Brokopondo. Echter niet alle dorpen wensen mee te werken, omdat men van mening is dat vuilophaal een plicht is van de centrale overheid.

Gebrek aan geld is dus nog een probleem. “Een concrete oplossing hiervoor is om meer middelen op te nemen in de begroting van het ministerie om vuil op te halen, want dat gebeurde niet,” zegt onderdirecteur Jennifer Wachter.
Vuilophaal is nu expliciet opgenomen in de begroting van de Staat over het dienstjaar 2023, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Het ODDD faciliteert duurzame regionale ontwikkeling in samenwerking met de districtscommissariaten; Paramaribo is niet in dit werkgebied opgenomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May