Guyana: 1,3 miljard vaten in offshore-olieveld ExxonMobil
12 Jan 2023, 02:55
foto


Een vijfde groot offshore olieveld dat wordt ontwikkeld door een consortium onder leiding van ExxonMobil voor een geraamde kostprijs van 12,7 miljard dollar, zal nog eens 1,3 miljard vaten winbare oliereserves toevoegen aan het Guyana-Suriname bekken, waar wordt geschat dat er meer dan tien miljard vaten olie zit.

Het Uaru-Mako-project dat wordt beoordeeld, zou in de komende drie jaar in gebruik kunnen worden genomen, waarbij maar liefst 63 extra putten worden toegevoegd aan de 30 die al in het Stabroek-blok zijn geboord door het consortium, waartoe ook Hess Corporation en het Chinese CNOOC behoren.

Met twee velden in productie en nog twee goedgekeurd, is het consortium de eerste van vele multinationale entiteiten die het enorme bassin willen exploiteren, dat belooft om twee kleine Zuid-Amerikaanse landen om te vormen tot enkele van 's werelds grootste producenten van fossiele brandstoffen.

Guyana's Environmental Protection Agency heeft dinsdag de specificaties van het olieveld vrijgegeven voor openbare beoordeling en zegt dat Uaru-Mako ten minste 1,3 miljard vaten zoete, lichte ruwe olie heeft om toe te voegen aan de meer dan 10 miljard vaten aan winbare reserves die het consortium tot nu toe heeft geschat.

De huidige productie van de eerste twee velden is bijna 400.000 vaten per dag. Het bureau verplichtte het consortium om een verzekering af te sluiten om de kosten van mogelijke olielozingen in die velden te dekken.

Exxon heeft gezegd dat zodra het is goedgekeurd door de lokale EPA en een definitieve investeringsbeslissing is genomen, een vijfde gigantisch drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) zal worden ingezet om tankers voor internationale markten te vullen. De licenties van het consortium hebben betrekking op delen van het Caribisch gebied die ongeveer 193 kilometer uit de kust liggen in een gebied nabij de zeegrens van Guyana met Suriname.

De aankondiging over een vijfde groot olieveld komt te midden van oproepen van oppositiepartijen en rechtengroepen voor Guyana om een betere deal te sluiten.

Het consortium betaalt de ontwikkelingskosten vooraf en zal 75% terugkrijgen wanneer de inkomsten binnenkomen. ExxonMobil ontvangt extra inkomsten die gelijk zijn aan nog eens 12,5% van de kosten. Guyana zal de laatste 12,5% – ongeveer US$ 1,6 miljard – innen, evenals een royalty van 2% op eventuele inkomsten daarna.

Guyana verdiende vorig jaar meer dan US$ 1 miljard aan zijn deel van de productiedelingsovereenkomst met het consortium, maar dat is ver onder de industrienormen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft, naast andere externe waarnemers, er bij de regering op aangedrongen om betere deals te zoeken, aangezien de oliestorm bijdraagt aan de wereldwijde economische groei, waardoor het BBP van Guyana in 2022 met bijna 60% is toegenomen.

De Guyanese autoriteiten hebben gezegd dat ze niet zullen aandringen op heronderhandeling van de bestaande deal, maar betere voorwaarden zullen eisen van nieuwe licentiehouders. De biedingen van de grootste wereldspelers in de sector worden medio april afgesloten voor 14 nieuwe blokken nabij het Stabroek-blok van het consortium.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May