Brazilië: Arrestaties topambtenaren na bestorming hoofdstad
11 Jan 2023, 08:48
foto
Aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro botsen met veiligheidstroepen tijdens een inval in het Nationaal Congres in Brasilia. (Getty Images)


De Braziliaanse gerechtelijke autoriteiten hebben de arrestatie bevolen van topambtenaren nadat relschoppers belangrijke overheidsgebouwen in Brasília hadden bestormd. Een ambtenaar, de voormalige commandant van de marechaussee, is gearresteerd, melden lokale media.

Tot de functionarissen behoren ook Anderson Torres, voormalig hoofd van de openbare veiligheid van Brasília, en anderen die "verantwoordelijk zijn voor handelen en nalatigheid" die tot de rellen hebben geleid, aldus het kantoor van de procureur-generaal.

Torres ontkent elke rol in de rellen.

Kolonel Fábio Augusto, de politiecommandant, werd uit zijn functie ontslagen nadat aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro het Congres, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof bestormden.

De rellen kwamen een week nadat president Luiz Inácio Lula da Silva, algemeen bekend als Lula, was beëdigd.

De dramatische scènes zagen duizenden demonstranten, sommigen gekleed in gele Braziliaanse voetbalshirts en zwaaiende vlaggen, de politie onder de voet lopen en het hart van de Braziliaanse staat plunderen.

Van de ongeveer 1.500 mensen die na de rellen zijn gearresteerd en naar de politieacademie zijn gebracht, zeggen ambtenaren dat bijna 600 naar andere faciliteiten zijn gebracht, waar politieambtenaren vijf dagen de tijd hebben om hen formeel aan te klagen.

Eerder op dinsdag beschuldigde de federale interveniënt in de openbare veiligheid Torres van "een gestructureerde sabotageoperatie".

Ricardo Cappelli, die is aangesteld om de beveiliging in Brasília te leiden, zei dat er een "gebrek aan bevel" was van Torres voordat de regeringsgebouwen werden bestormd.

Lula's inauguratie op 1 januari was "een buitengewoon succesvolle veiligheidsoperatie", zei Cappelli tegen CNN.

Wat vóór zondag veranderde, was dat op 2 januari "Anderson Torres het roer overnam als minister van Veiligheid, het hele bevel ontsloeg en op reis ging", zei hij. "Als dit geen sabotage is, weet ik het ook niet meer", voegde Cappelli eraan toe.

Torres zei dat hij de "absurde hypothesen" dat hij een rol speelde in de rellen diep betreurde. Hij zei dat de scènes die plaatsvonden tijdens zijn vakantie met het gezin betreurenswaardig waren. Hij stelde dat het "de meest bittere dag" van zijn persoonlijke en professionele leven was.

Lula heeft de veiligheidstroepen ervan beschuldigd hun plicht te "verzaken" om de "terroristische daden" in Brasília niet te stoppen.

Openbare aanklagers vroegen dinsdag om een federale rekenkamer om de tegoeden van Bolsonaro te bevriezen in het licht van de rellen.

De voormalige president, die de rellen heeft veroordeeld, heeft niet toegegeven dat hij verslagen was door de krappe verkiezingen in oktober die het land verdeelden. Twee dagen voor de machtsoverdracht op 1 januari, vloog Bolsonaro naar de VS. Maandag werd hij met buikpijn opgenomen in het ziekenhuis in Florida.

Bolsonaro zei dinsdag dat hij van plan was terug te keren naar Brazilië en vertelde CNN dat hij zijn vertrek uit de VS, dat oorspronkelijk gepland was voor eind januari, zou vervroegen.

Een dag na de rellen begonnen zwaarbewapende officieren met het ontmantelen van een kamp van Bolsonaro's aanhangers in Brasília - een van de vele die sinds de presidentsverkiezingen buiten legerkazernes in het hele land zijn opgezet.

Torres, die eerder diende als minister van Justitie van Bolsonaro, werd zondag ontslagen uit zijn rol als minister van Openbare Veiligheid door de gouverneur van Brasília, Ibaneis Rocha.

Rocha werd later zelf door het Hooggerechtshof voor 90 dagen uit zijn functie ontheven.

Lula heeft zich ook gericht op de veiligheidstroepen en beschuldigde hen van "incompetentie, kwade trouw of boosaardigheid" omdat ze er niet in slaagden demonstranten te weerhouden toegang te krijgen tot het Congres.

"Je zult op de beelden zien dat zij (politieagenten) mensen begeleiden op de wandeling naar Praca dos Tres Powers," zei hij. "We gaan uitzoeken wie de financiers zijn van deze vandalen die naar Brasília zijn gegaan en ze zullen allemaal betalen met de kracht van de wet."

Video gedeeld door de Braziliaanse outlet O Globo toonde enkele officieren die lachten en samen foto's maakten terwijl demonstranten de congrescampus op de achtergrond bezetten.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May