WHO adviseert mondmaskers voor reizigers
10 Jan 2023, 20:18
foto
Passagiers lopen door de internationale aankomsthal van Terminal 5 op Heathrow Airport in Londen, Groot-Brittannië. (Foto: Reuters)


Landen zouden moeten overwegen om passagiers aan te bevelen mondmaskers te dragen op langeafstandsvluchten, gezien de snelle verspreiding van de nieuwste Omicron-subvariant van Covid-19 in de Verenigde Staten, zeiden functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

In Europa werd de XBB.1.5-subvariant gedetecteerd in kleine maar groeiende aantallen, zeiden functionarissen van de WHO/Europa tijdens een persconferentie.

Passagiers moeten worden geadviseerd om maskers te dragen in omgevingen met een hoog risico, zoals langeafstandsvluchten, zei Catherine Smallwood, senior emergency officer van de WHO voor Europa. Ze voegde eraan toe: "dit zou een aanbeveling moeten zijn voor passagiers die aankomen van overal waar de transmissie van Covid-19 wijdverspreid is."

XBB.1.5 - de meest overdraagbare Omicron-subvariant die tot nu toe is gedetecteerd - was goed voor 27,6% van de Covid-19-gevallen in de VS in de week die eindigde op 7 januari, hebben gezondheidsfunctionarissen gezegd.

Het was onduidelijk of XBB.1.5 zijn eigen golf van wereldwijde infecties zou veroorzaken. De huidige vaccins blijven beschermen tegen ernstige symptomen, ziekenhuisopname en overlijden, zeggen experts.

"Landen moeten kijken naar de bewijsbasis voor tests vóór vertrek" en als actie wordt overwogen, "moeten reismaatregelen op een niet-discriminerende manier worden geïmplementeerd", zei Smallwood. Dat betekende niet dat het bureau in dit stadium aanbeveelt om passagiers uit de VS te laten testen, voegde ze eraan toe.

Maatregelen die kunnen worden genomen, zijn onder meer genoomsurveillance en gerichtheid op passagiers uit andere landen, zolang dit geen middelen afleidt van binnenlandse surveillancesystemen. Anderen omvatten het monitoren van afvalwater rond punten van binnenkomst, zoals luchthavens.

XBB.1.5 is een andere afstammeling van Omicron, de meest besmettelijke en nu wereldwijd dominante variant van het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Het is een uitloper van XBB, voor het eerst ontdekt in oktober, zelf een recombinant van twee andere Omicron-subvarianten.

De bezorgdheid over XBB.1.5 die een nieuwe golf van gevallen in de VS en daarbuiten aanwakkert, neemt toe te midden van een golf van Covid-gevallen in China, nadat het land vorige maand afstand deed van zijn kenmerkende "nul Covid"-beleid.

Volgens gegevens die eerder deze maand door de WHO zijn gerapporteerd, toonde een analyse door het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie een overwicht aan van Omicron-sublijnen BA.5.2 en BF.7 bij lokaal opgelopen infecties.

Veel wetenschappers - ook van de WHO - vinden dat China de ware omvang van de uitbraak waarschijnlijk onderschat.

De WHO is zich ervan bewust dat de gevalsdefinitie van wat telt als een Covid-19-sterfgeval in China klein is en "niet noodzakelijkerwijs de gevalsdefinitie is die de WHO landen heeft aanbevolen", zei Smallwood.

Meer dan een dozijn landen - waaronder de VS - eisen Covid-tests van reizigers uit China.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May