Bolsonaro ligt in ziekenhuis, zegt zijn vrouw
10 Jan 2023, 08:48
foto
Jair Bolsonaro spreekt in juni 2022 met supporters van Braziliaanse expats in Florida. (Getty Images)


De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro is met buikpijn opgenomen in een ziekenhuis in Florida, zei zijn vrouw. Het komt een dag nadat duizenden van zijn aanhangers regeringsgebouwen in de Braziliaanse hoofdstad bestormden.

Volgens berichten is Bolsonaro maandag naar een ziekenhuis in de buurt van Orlando gebracht.

De voormalige president werd in 2018 neergestoken en kampt sindsdien af en toe met buikpijn. Op Instagram bevestigde Michelle Bolsonaro maandag dat haar man met buikpijn voor observatie was opgenomen.

Een bron dicht bij de familie zei dat zijn toestand "niet zorgwekkend" was, aldus Reuters. Het verhaal werd aanvankelijk gemeld door het Braziliaanse nieuwscentrum O Globo.

Bolsonaro vertrok ongeveer 10 dagen geleden vanuit Brazilië naar de Verenigde Staten. Hij weigerde vorige week deel te nemen aan de machtsoverdracht aan president Luiz Inácio Lula da Silva.

Visa vragen
De Amerikaanse president Joe Biden staat onder druk van leden van zijn partij om Bolsonaro het land uit te zetten.

"Bolsonaro zou niet in Florida moeten zijn", zei democratisch vertegenwoordiger Joaquin Castro tegen CNN. "De Verenigde Staten (VS) mag geen toevluchtsoord zijn voor deze autoritair die het binnenlandse terrorisme in Brazilië heeft geïnspireerd. Hij moet teruggestuurd worden naar Brazilië."

Alexandria Ocasio-Cortez, een andere democraat in het Congres, riep in een tweet de VS op om "te stoppen met het verlenen van onderdak aan Bolsonaro in Florida".

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, zei maandag dat de VS "geen officieel verzoek" van de Braziliaanse regering heeft ontvangen met betrekking tot het visum van Bolsonaro.

Bolsonaro werd in september 2018 aangevallen tijdens een campagnebijeenkomst in de deelstaat Minas Gerais. Later dat jaar won hij de verkiezingen.

In oktober verloor hij ternauwernood zijn poging tot herverkiezing van voormalig president Lula na een verdeeldheid zaaiende campagne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May