Wereldleiders veroordelen aanval op Braziliaanse overheidsgebouwen
09 Jan 2023, 10:36
foto
Aanhangers van de voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, demonstreren tegen president Luiz Inacio Lula da Silva, buiten het Braziliaanse nationale congres in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Aanhangers van de voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, zijn zondag het Hooggerechtshof en het congresgebouw van het land binnengevallen en hebben het presidentieel paleis in Brasilia omsingeld. Wereldwijd hebben leiders de aanval veroordeeld. Er is een spoor van vernieling achtergelaten.

De Amerikaanse president Joe Biden zei: "Ik veroordeel de aanval op de democratie en op de vreedzame machtsoverdracht in Brazilië. De democratische instellingen van Brazilië hebben onze volledige steun en de wil van het Braziliaanse volk mag niet worden ondermijnd. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met @LulaOfficial."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken:
"We veroordelen de aanvallen op het Braziliaanse presidentschap, het congres en het hooggerechtshof van vandaag. Geweld gebruiken om democratische instellingen aan te vallen is altijd onaanvaardbaar. We sluiten ons aan bij @lulaoficial en dringen aan op een onmiddellijke stopzetting van deze acties."

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador:
"De poging tot staatsgreep door de Braziliaanse conservatieven, aangespoord door de leiders van de oligarchische macht, hun woordvoerders en fanatici, is verwerpelijk en ondemocratisch. Lula is niet de enige, hij heeft de steun van de progressieve krachten van zijn land, Mexico, het Amerikaanse continent en de wereld."

De Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan van het Witte Huis:
"De Verenigde Staten veroordelen elke poging om de democratie in Brazilië te ondermijnen. President Biden volgt de situatie op de voet en onze steun aan de democratische instellingen van Brazilië is onwrikbaar. De Braziliaanse democratie zal niet aan het wankelen worden gebracht door geweld."

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Luis Almagro:
"We veroordelen de aanval op de instellingen in Brasilia, die een laakbare actie en een directe aanval op de democratie vormt. Deze acties zijn onvergeeflijk en fascistisch van aard."

Het hoofd van het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, Josep Borrell:
"Ontzet door de gewelddaden en de illegale bezetting van de regeringswijk van Brasilia door gewelddadige extremisten vandaag. Volledige steun aan Lula en zijn regering, aan het Congres en aan het Federale Hooggerechtshof. De Braziliaanse democratie zal zegevieren over geweld en extremisme."

De minister van Buitenlandse Zaken van Portugal, Joao Gomes Cravinho:
"Zonder twijfel heeft voormalig president Bolsonaro verantwoordelijkheid. Zijn stem wordt gehoord door deze antidemocratische demonstranten. Het zou heel belangrijk zijn als hij een boodschap van veroordeling zou hebben in het licht van de wanorde die momenteel in Brasilia heerst."

De Chileense president, Gabriel Boric:
"De Braziliaanse regering heeft onze volledige steun in het licht van deze laffe en gemene aanval op de democratie."

De Colombiaanse president, Gustavo Petro:
"Al mijn solidariteit met @LulaOficial en het volk van Brazilië. Het fascisme heeft besloten een staatsgreep te plegen. ... Het is dringend nodig dat de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) bijeenkomt als het als een instelling wil blijven leven."

De Argentijnse president, Alberto Fernandez:
"Ik wil mijn afwijzing uiten van wat er in Brasilia gebeurt. De onvoorwaardelijke steun van mij en het Argentijnse volk voor @LulaOficial in het licht van deze poging tot staatsgreep waarmee hij wordt geconfronteerd."

De Franse president, Emmanuel Macron:
"De wil van het Braziliaanse volk en de democratische instellingen moeten worden gerespecteerd! President @LulaOficial kan rekenen op de niet-aflatende steun van Frankrijk."

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly:
"De gewelddadige pogingen om de democratie in Brazilië te ondermijnen zijn niet te rechtvaardigen. President @LulaOfficial en de regering van Brazilië hebben de volledige steun van het Verenigd Koninkrijk."

De Venezolaanse president, Nicolas Maduro:
"We verwerpen categorisch het geweld van Bolsonaro's neofascistische groepen die de democratische instellingen van Brazilië hebben aangevallen. Onze steun aan @LulaOficial en het Braziliaanse volk dat zeker zal mobiliseren ter verdediging van de vrede en hun president."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Uruguay:
"Uruguay veroordeelt de gewelddaden tegen de instellingen in Brazilië en roept op tot respect voor de rechtsstaat, de democratie en haar regering."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peru:
"De regering van Peru veroordeelt energiek de aanval op het hoofdkwartier van het congres, het presidentschap en het hooggerechtshof van Brazilië en elke poging om de legitimiteit van de verkiezingen van oktober 2022 te negeren. Onze solidariteit met president Lula en de Braziliaanse democratie."

De Ecuadoraanse president, Guillermo Lasso:
"Ik veroordeel de acties van gebrek aan respect en vandalisme tegen democratische instellingen in Brasilia, ze vallen de democratische orde en burgerveiligheid aan. Ik betuig mijn steun en die van mijn regering voor het legale regime van @LulaOfficial."

De Boliviaanse president, Luis Arce:
"We veroordelen krachtig de aanval op het Braziliaanse congres, het paleis en het hooggerechtshof door antidemocratische groeperingen. Fascisten zullen altijd proberen met geweld af te pakken wat ze bij de stembus niet hebben bereikt. Onze solidariteit met het Braziliaanse volk en de president @LulaOfficial ."

De president van Paraguay, Marito Abdo:
"We maken ons zorgen over wat er in Brazilië gebeurt. De weg moet altijd zijn: respect voor instellingen, democratie, vrijheid en geweldloosheid."

De Amerikaanse vertegenwoordiger, Joaquin Castro:  
"Bolsonaro zou niet in Florida moeten zijn. De Verenigde Staten mogen geen toevluchtsoord zijn voor deze autoritair die het binnenlandse terrorisme in Brazilië heeft geïnspireerd. Hij moet worden teruggestuurd naar Brazilië."

De Europese parlementsvoorzitter, Roberta Metsola:
"Diep bezorgd over wat er in Brazilië gebeurt. Democratie moet altijd worden gerespecteerd. Het Europees Parlement staat aan de kant van de regering-Lula en alle legitiem en democratisch gekozen instellingen."

De Eerste minister van Italië, Giorgia Meloni:
"Wat er in Brazilië gebeurt, kan ons niet onverschillig laten. De beelden van de inval in institutionele kantoren zijn onaanvaardbaar en onverenigbaar met enige vorm van democratische dissidentie. Een terugkeer naar de normaliteit is dringend nodig en we betuigen onze solidariteit met de Braziliaanse instellingen.

De Spaanse Eerste minister, Pedro Sanchez:
"Al mijn steun aan president @LulaOficial en aan de vrije en democratisch gekozen instellingen van het Braziliaanse volk. We veroordelen categorisch de aanval op het Braziliaanse congres en doen een oproep tot de onmiddellijke terugkeer naar democratische normaliteit."

De Cubaanse president, Miguel Diaz-Canel:
"We veroordelen energiek de gewelddadige en ondemocratische daden in Brazilië die gericht zijn op het creëren van chaos en het niet respecteren van de wil van het volk, wat resulteerde in de verkiezing van president Lula."

Het kabinet van de Costa Ricaanse president:
"De regering van Costa Rica betreurt de aanval op de democratie in Brazilië en roept op tot respect voor de constitutionele orde van dat land. We steunen de president @LulaOfficial."

Caricom statement:
De Caribische Gemeenschap (Caricom) veroordeelt krachtig de gewelddadige invasie van overheidsgebouwen die in Brasilia plaatsvond door een misleide menigte die weigerde de resultaten van vrije en eerlijke democratische verkiezingen te accepteren. Betrokkenen dienen ter verantwoording te worden geroepen. We verwelkomen het snelle herstel van de orde. Caricom bevestigt opnieuw haar niet-aflatende inzet voor democratie en de rechtsstaat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May