Chili: Justitie-minister treedt af na kritiek op gratie
08 Jan 2023, 02:55
foto
Marcela Rios, minister van Justitie van Chili, is afgetreden.


De Chileense minister van Justitie, Marcela Rios, heeft haar functie neergelegd, zei de president van het land, Gabriel Boric, zaterdag. Ze deed dat te midden van beschuldigingen van wangedrag wegens gratie die was verleend aan mensen die betrokken waren bij gewelddadige protesten in 2019.

Advocaat Luis Cordero Vega zal de baan de komende dagen opnemen, voegde Boric toe in een videoverklaring, waarin hij Rios bedankte voor haar werk tijdens haar 10 maanden in de functie. "Wanneer situaties met deze kenmerken zich voordoen in de politiek, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen", zei Boric.

Boric ondersteunde gratie voor degenen die veroordeeld waren voor minder gewelddadige misdaden tijdens de protesten die het Zuid-Amerikaanse land schokten.

Op de lijst van degenen die gratie kregen, stonden mannen tussen de 21 en 38 jaar die betrokken waren bij verschillende misdaden, zoals plunderingen, berovingen, omgaan met molotovcocktails en andere.

Maar politieke tegenstanders keurden de gratie van december af - waaronder een voormalige guerrillastrijder die gevangen zat voor andere misdaden - en beschuldigden Rios van slechte communicatie en coördinatie. Ze zouden die klachten maandag in de wetgevende macht formaliseren.

Boric drong er bij het congres op aan een nieuwe procureur-generaal goed te keuren en een pakket economische maatregelen er door heen te krijgen. De regering heeft tot nu toe onvoldoende steun gekregen om een topaanklager aan te stellen.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May