VS: Kevin McCarthy na 15 stemrondes verkozen
07 Jan 2023, 10:36
foto
Nadat hij eindelijk de voorzittershamer had gekregen, omhelsde McCarthy de Democratische leider van het Huis, Hakeem Jeffries. (Foto: Reuters)


Kevin McCarthy is verkozen tot voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na verhitte discussies waarbij mede-republikeinen bijna op de vuist gingen. Het kostte McCarthy vijftien stemrondes om de baan te winnen, ondanks dat zijn partij een meerderheid in de kamer had.

Het kwam na een dramatische drukcampagne die live op de vloer van het Lagerhuis werd gespeeld toen partijrebel Matt Gaetz werd aangespoord om op McCarthy te stemmen. Het congreslid van Florida was een van de zes overblijvers die vrijdag laat toegaf.

Eerder, temidden van verhitte scènes in de kamer, had Gaetz bijna ruzie gekregen met vertegenwoordiger Mike Rogers - een aanhanger van McCarthy. Het congreslid van Alabama moest fysiek worden tegengehouden door collega's terwijl hij brulde en zijn vinger naar Gaetz stak.

De voorzitter stelt de agenda van het Huis vast en houdt toezicht op wetgevende zaken. De functie is de tweede in lijn met het presidentschap, na de Amerikaanse vicepresident.

Na zijn bevestiging schreef McCarthy op Twitter: "Ik hoop dat één ding na deze week duidelijk is: ik zal nooit opgeven. En ik zal nooit opgeven voor jullie, het Amerikaanse volk."

McCarthy vertelde verslaggevers dat voormalig president Trump hem had geholpen om de eindstemmen te krijgen: "Ik denk niet dat iemand aan zijn invloed moet twijfelen".

"Hij was vanaf het begin bij me... hij belde mij en hij belde anderen", zei hij.

De Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde McCarthy met zijn overwinning en zei dat hij uitkijkt naar samenwerking met de Republikeinse Partij. "Het Amerikaanse volk verwacht van hun leiders dat ze regeren op een manier die hun behoeften boven alles stelt, en dat is wat we nu moeten doen", zei hij.

Republikeinen hebben al beloofd een onderzoek in te stellen naar de transacties en administratie van Biden in het familiebedrijf.

In een opmerkelijke ommekeer in de 12e stemronde slaagde McCarthy erin 14 Republikeinse overblijvers over te halen hun stem op hem uit te brengen. Een 15e rebel volgde zijn voorbeeld voor de 13e stemming.

Nadat de 13e stemming was uitgesteld, drong McCarthy er bij verslaggevers op aan dat hij "de stemmen zou hebben" om het sprekerschap op zich te nemen in de volgende ronde.

Maar het Californische congreslid kwam nog steeds drie stemmen tekort voor de 217 die hij nodig had om de gewaardeerde voorzittershamer te pakken, en in chaotische en dramatische scènes slaagde hij er opnieuw niet in om te winnen bij de 14e stemming.

Tot de dissidenten behoorden leden van de House Freedom Caucus, die beweren dat McCarthy niet conservatief genoeg is om hen te leiden terwijl ze proberen zich te verzetten tegen de agenda van de democratische president Joe Biden.

McCarthy heeft de rebellen verschillende concessies gedaan, waaronder een zetel in de invloedrijke regelscommissie, die de voorwaarden bepaalt voor het debat over wetgeving in de kamer.

Hij stemde er ook mee in om de drempel voor het uitlokken van een stemming over het al dan niet ontslaan van de voorzitter te verlagen tot slechts één lid van het Huis, wat zou kunnen leiden tot de mogelijkheid dat de Republikeinse coalitie gemakkelijk opnieuw zou kunnen breken, zelfs na de overwinning van  McCarthy.

Toen de laatste politicus op de rol - Ryan Zinke uit Montana - stemde, brak er een applaus los toen duidelijk werd dat McCarthy eindelijk als overwinnaar uit de bus was gekomen.

McCarthy omhelsde andere vertegenwoordigers en gaf handtekeningen, maar aan de andere kant van de kamer was de kant van de Democraten volkomen stil. Geen enkele democraat applaudisseerde.

Hooggeplaatste wetgevers van de Democratische Partij beschuldigden McCarthy ervan de macht over te dragen aan een extreme vleugel van zijn partij en vergeleken de confrontatie met de rellen precies twee jaar geleden op Capitol Hill door Trump-aanhangers die de erkenning van Biden als president verstoorden.

"Twee jaar geleden slaagden opstandelingen er niet in het Capitool over te nemen", schreef congreslid Eric Swalwell op Twitter. "Vanavond liet Kevin McCarthy ze de Republikeinse Partij overnemen."

En Virginia-congreslid Don Beyer verwees naar de boze scènes onder Republikeinen die volgden op de 14e stemming.

"Het is verontrustend dat dit proces uitmondt in bedreigingen met geweld in de Tweede Kamer, juist op deze dag", zei hij. "Misschien heeft het de uitkomst niet bepaald, maar dat is geen manier om mensenzaken te doen. Een duister en ontnuchterend moment zal waarschijnlijk nog lang na afloop van deze sessie worden herinnerd."

De Democratische minderheid was unaniem blijven stemmen voor hun leider, Hakeem Jeffries uit New York, de eerste zwarte die ooit een partij in het Congres leidde.

Vrijdag was de eerste dag dat het aantal stemmen van McCarthy dat van  Jeffries overtrof.

McCarthy opende zijn dankwoord met een grapje; "dat was makkelijk he?". Hij schetste een reeks Republikeinse beleidsdoelstellingen, waaronder het verlagen van prijzen, het beveiligen van de Amerikaans-Mexicaanse grens en het bestrijden van wat hij omschreef als een "wakkere indoctrinatie". Hij zei een van de zijne primaire doelen waren om "verspillende Washington-uitgaven" te stoppen.

De wetgevers begonnen zaterdagochtend rond 02:00 lokale tijd het congres te verlaten - 14 uur nadat de voorzittershamer om 12:00 uur voor het eerst klonk.

Niet sinds 1860, in de aanloop naar de Amerikaanse Burgeroorlog, heeft de lagere kamer van het Congres zo vaak gestemd om een voorzitter te kiezen. Toen waren er 44 stemrondes nodig.

Bij de tussentijdse verkiezingen in november wonnen de Republikeinen het Huis met een zwakker dan verwachte marge van 222 tegen 212. Democraten behielden de controle over de Senaat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May