Lakse houding!
07 Jan 2023, 02:55
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


In ons rijstdistrict Nickerie dreigt er een complete onhoudbare situatie te ontstaan met betrekking tot de rattenplaag. De situatie is alarmerend en de gevolgen hiervan zullen niet te overzien zijn indien dringende effectieve maatregelen uitblijven. Op social media zijn er zeer ernstig en verontrustende foto's te zien van dode ratten en dood vee midden in de rijstvelden, om maar niet te spreken over ernstig zieke mensen. 

Het falen van de regering in de rattenplaagbestrijding is een nationale ramp aan het worden door het volgende:
• het terzijde leggen van de wetgeving.
• onduidelijke tot geen public health interventies door het Ministerie van Volksgezondheid en de overdracht van ziekten door surveillance is onbekend.
• onduidelijke gezondheidsaanpak in het MMC ziekenhuis.
• de regering droeg ruim van te voren kennis en heeft dringende gewenste maatregelen nagelaten.
• geen transparantie van de juiste data en statistieken, zowel bij het ministerie van Volksgezondheid als LVV.
• geen strategie voor efficiënte en effectieve bestrijdingsmethoden voor de rattenplaag.
• onverantwoorde distributie van gif zonder labels en gebruiksaanwijzingen en de risico's voor het milieu en de volksgezondheid.
• het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu is niet in beeld en NIMOS wordt niet ingezet voor onderzoek en verdere sanering van bodem en waterbronnen. Giftige stoffen in de bodem en grondwater en waarschijnlijk kan ook het ecosysteem ontregeld raken.
• geen voorlichting met betrekking tot gebruik van vlees/vis, rijst, groenten en fruit uit Nickerie.
• geen bescherming van de Nickeriaanse samenleving, terwijl kinderen en ouderen de grootste risicogroepen vormen voor infectie ziekten van ratten.

Terwijl het punt is bereikt waarbij boeren evenals de Nickeriaanse samenleving met de handen in het haar zitten, kiest de president een reisje naar India dat ruim US$150.000 kost, boven de volksgezondheid en voedselveiligheid van de gemeenschap aldaar. De prioriteiten van deze regering worden verkeerd gelegd. Gedurende de 2e golf van de Covid-19 problematiek in Suriname, verkoos de minister van Volksgezondheid ook een trip naar Miami boven de volksgezondheid. De huidige regeringslieden hebben herhaaldelijk een lakse houding geëtaleerd jegens de samenleving.

Cubaanse artsen en zorg hulpverleners zijn na jaren van uitstekende dienst ook in het MMC bedankt door de minister, waarna de wijze van aanpak in de algemene zorg zodanig politiek negatief is beïnvloed, dat veel gezondheidswerkers de situatie beu zijn en ervoor kiezen om buiten Suriname te gaan werken. De corruptieve zaken binnen het MMC worden met de mantel der liefde bedekt en er wordt zelfs geen geld beschikbaar gesteld voor het garanderen van tenminste de basale gezondheidszorg in Nickerie, terwijl de inkomsten van de Staat wel zijn toegenomen.

Wij merken ook dat niet alle beleidsinstrumenten worden ingezet door het ministerie van LVV om de wateroverlast het hoofd te bieden en de landbouwers adequaat te ondersteunen bij onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast neemt de Regering haar verantwoordelijkheid niet om de voedselzekerheid en voedselveiligheid te garanderen. De rattenplaag duurt thans circa 1,5 maand en helaas wordt er bitter weinig gedaan om deze plaag met man en macht te bestrijden. Er is geen bestrijdingsplan gepresenteerd dan enkel onverantwoord rattengif te verstrekken met alle nare gevolgen van dien.
De Regering onder leiding van Santokhi-Brunswijk bewijst keer op keer geenszins een handreiking naar het volk toe te willen doen. Het vergaren van kapitaal geniet prioriteit boven een menswaardig bestaan. Boeren van Nickerie staan in hun eentje hoe te overleven.

Adequate hulp aan de gemeenschap zij het middels essentiële benodigdheden, gedegen voorlichting, verantwoorde effectieve bestrijdingsmethoden om de kans op toename van ratten te verkleinen etc. is niet aanwezig en zonder kordaat en adequaat ingrijpen van de regering, zal deze situatie uitmonden in een ware ramp.

Het zou de Ministers van Volksgezondheid en LVV sieren als zij hun portefeuille ter beschikking stellen na deze ontelbare blunders van de afgelopen twee en een half jaar. De samenleving heeft geen baat bij het voortzetten van deze schaamteloze handelingen.

Jennifer Vreedzaam
Lid van De Nationale Assemblée
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May