Biden zet nieuwe migrantenbeleid uit in grenstoespraak
05 Jan 2023, 18:08
foto
De Amerikaanse president Joe Biden spreekt de nieuwsmedia toe voordat hij aan boord gaat van Marine One voor een reis naar Kentucky vanaf de South Lawn of the White House, in Washington, VS. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) zal beperkingen uit het Covid-tijdperk gebruiken om snel Cubaanse, Nicaraguaanse en Haïtiaanse migranten uit te zetten die betrapt zijn op het illegaal oversteken van de Amerikaans-Mexicaanse grens. Tegelijkertijd zal Washington maandelijks tot 30.000 uit die landen en Venezuela toelaten het land binnen te komen via luchtverkeer, zeiden functionarissen van het Witte Huis donderdag.

Het plan maakt deel uit van een bredere poging om recordaantallen grensovergangen af te schrikken die de Amerikaanse president Joe Biden donderdag in een toespraak zal schetsen, zeiden de functionarissen, terwijl hij probeert een politieke en humanitaire uitdaging aan te pakken die hem sinds zijn aantreden heeft achtervolgd.

"Vandaag kondigen we enkele belangrijke stappen aan die we nemen om niet alleen legale routes naar de Verenigde Staten te vergroten, maar ook om gevolgen te blijven hebben voor degenen die proberen de Verenigde Staten onwettig binnen te komen”, zei een hoge ambtenaar van de Biden-regering. "De legale wegen die we vandaag aankondigen zijn genereus, maar tegelijkertijd zijn er ernstige gevolgen voor het omzeilen ervan", zei de functionaris.

Biden zal zijn toespraak ook gebruiken om Republikeinen onder druk te zetten om te stoppen met het blokkeren van zijn hervormingsvoorstellen voor immigratie en grensmaatregelen en om het Congres ertoe te bewegen de nodige middelen te verstrekken. De Democratische president zal zondag een bezoek brengen aan El Paso, Texas, zijn eerste reis naar de zuidwestelijke grens sinds zijn aantreden en een die komt omdat de Republikeinen kritiek blijven uiten op zijn benadering van grensbeveiliging.

Volgens het donderdag aangekondigde plan zal Mexico tot 30.000 verdreven migranten per maand uit Cuba, Nicaragua, Haïti en Venezuela accepteren, volgens een factsheet van het Witte Huis. Volgens gegevens van de Amerikaanse regering kwamen Amerikaanse grensbeambten in november 82.000 migranten uit die landen tegen aan de grens met Mexico.

Migranten die niet terug naar Mexico kunnen worden uitgezet, zullen in toenemende mate worden onderworpen aan een snel deportatieproces dat bekend staat als "versnelde verwijdering", zei een hoge functionaris.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May