IMF: Derde van de wereld in recessie dit jaar
02 Jan 2023, 14:41
foto
Het hoofd van het IMF, Kristalina Georgieva, zegt dat een derde van de wereld een moeilijk jaar krijgt. (Foto: Reuters)


Een derde van de wereldeconomie zal dit jaar in een recessie verkeren, waarschuwde het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Kristalina Georgieva zei dat 2023 "moeilijker" zal zijn dan vorig jaar, aangezien de VS, de EU en China hun economieën zien vertragen.

Het komt terwijl de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen, hogere rentetarieven en de verspreiding van Covid in China zwaar wegen op de wereldeconomie.

In oktober verlaagde het IMF zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei voor 2023. "We verwachten dat een derde van de wereldeconomie in een recessie zal verkeren", zei Georgieva in het CBS-nieuwsprogramma Face the Nation. "Zelfs landen die niet in een recessie verkeren, zou het voor honderden miljoenen mensen als een recessie voelen", voegde ze eraan toe.

Katrina Ell, een econoom bij Moody's Analytics in Sydney, gaf de BBC haar beoordeling van de wereldeconomie. "Hoewel onze basislijn een wereldwijde recessie in het komende jaar vermijdt, is de kans daarop onaangenaam hoog. Europa zal echter niet aan een recessie ontsnappen en de VS wankelt op het randje", zei ze.

Het IMF verlaagde in oktober zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei in 2023, vanwege de oorlog in Oekraïne en hogere rentetarieven omdat centrale banken over de hele wereld de stijgende prijzen proberen te beteugelen.

Sindsdien heeft China zijn nul-Covid-beleid geschrapt en zijn economie weer opgestart, ook al hebben de coronavirusinfecties zich snel in het land verspreid.

Georgieva waarschuwde dat China, de op een na grootste economie ter wereld, een moeilijke start van 2023 zou krijgen. "De komende maanden zal het moeilijk zijn voor China, en de impact op de Chinese groei zal negatief zijn, de impact op de regio zal negatief zijn, de impact op de wereldwijde groei zal negatief zijn", zei ze.

Het IMF is een internationale organisatie met 190 lidstaten. Ze werken samen om de wereldeconomie te stabiliseren. Een van de belangrijkste taken is om te fungeren als een systeem voor vroegtijdige economische waarschuwing.

De opmerkingen van Georgieva zullen alarmerend zijn voor mensen over de hele wereld, niet in de laatste plaats in Azië, dat in 2022 een moeilijk jaar doormaakte.

De inflatie is in de hele regio gestaag gestegen, grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne, terwijl hogere rentetarieven ook huishoudens en bedrijven hebben getroffen.

Cijfers die tijdens het weekend werden vrijgegeven, wezen op een zwakte van de Chinese economie eind 2022.

De officiële inkoopmanagersindex (PMI) voor december toonde aan dat de fabrieksactiviteit in China voor de derde maand op rij kromp en in het snelste tempo in bijna drie jaar toen de coronavirusinfecties zich verspreidden in de fabrieken van het land.

In dezelfde maand daalden de huizenprijzen in 100 steden voor de zesde maand op rij, volgens een onderzoek van China Index Academy, een van de grootste onafhankelijke vastgoedonderzoeksbureaus van het land.

Op zaterdag, in zijn eerste openbare opmerkingen sinds de beleidswijziging, riep president Xi Jinping op tot meer inspanning en eenheid nu China wat hij noemde een "nieuwe fase" ingaat.

Door de recessie in de VS is er ook minder vraag naar de producten die in China en andere Aziatische landen, waaronder Thailand en Vietnam, worden gemaakt.

Hogere rentetarieven maken lenen ook duurder - dus om beide redenen kunnen bedrijven ervoor kiezen om niet te investeren in de uitbreiding van hun bedrijf.

Het gebrek aan groei kan investeerders ertoe aanzetten geld uit een economie te halen, waardoor landen, vooral de armere, minder geld hebben om te betalen voor cruciale invoer zoals voedsel en energie.

Bij dit soort vertragingen kan een valuta waarde verliezen ten opzichte van die van meer welvarende economieën, wat het probleem verergert.

De impact van hogere rentetarieven op leningen treft ook economieën op overheidsniveau - vooral opkomende markten, die mogelijk moeite hebben om hun schulden terug te betalen.

Al tientallen jaren is de regio Azië-Stille Oceaan afhankelijk van China als belangrijke handelspartner en voor economische steun in tijden van crisis.

Nu worden Aziatische economieën geconfronteerd met de blijvende economische gevolgen van de manier waarop China met de pandemie is omgegaan.

De productie van producten zoals elektrische Tesla-auto's en Apple iPhones kan weer op de rails komen nu Beijing een einde maakt aan zero-Covid.
Maar de hernieuwde vraag naar grondstoffen zoals olie en ijzererts zal de prijzen waarschijnlijk verder doen stijgen net nu de inflatie haar hoogtepunt leek te hebben bereikt.

"De versoepelde binnenlandse Covid-beperkingen van China zijn geen wondermiddel. De overgang zal in ieder geval in het kwartaal van maart hobbelig en een bron van volatiliteit zijn", zei Ell.

Bill Blaine, strateeg en hoofd alternatieve activa bij Shard Capital, beschreef de waarschuwing van het IMF als "een goed wakker worden en het koffiemoment ruiken".

"Hoewel de arbeidsmarkten over de hele wereld redelijk sterk zijn, zal het soort banen dat wordt gecreëerd niet noodzakelijkerwijs goed betalen en we zullen een recessie meemaken, we zullen de rentetarieven niet zo snel zien dalen als de markten denken," vertelde hij aan BBC Radio 4's Today-programma.

"Dat zal een hele reeks gevolgen hebben die de markten in ieder geval de eerste helft van 2023 in spanning zullen houden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May