Brazilië: Lula zweert land weer op te zullen bouwen
02 Jan 2023, 00:56
foto
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva (midden) klapt in zijn handen, nadat hij de presidentiële sjerp in ontvangst had genomen in het Planalto Palace in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Luiz Inacio Lula da Silva is beëdigd als de nieuwe president van Brazilië - de derde keer dat hij het hoogste ambt van het land bekleedt. De doorgewinterde linkse politicus, algemeen bekend als Lula, leidde het land ook tussen 2003 en 2010 - en versloeg Jair Bolsonaro in de peiling van oktober.

In zijn eerste toespraak zwoer Lula een land weer op te bouwen op "verschrikkelijke ruïnes". Hij hekelde het beleid van zijn voorganger, die vrijdag naar de VS ging om de overdrachtsceremonie te ontlopen.

Een zee van Lula-aanhangers verzamelde zich al vroeg in de ochtend voor het Congres - uitgedost in de rode kleur van zijn Arbeiderspartij. Ze reisden om hun leider beëdigd te zien worden - maar ook voor een feest.

Meer dan 60 artiesten - waaronder Samba-legende Martinho da Vila - waren geboekt om op te treden op twee gigantische podia, versierd met de nationale vlag als onderdeel van een muziekfestival genaamd "Lulapalooza".

"Liefde heeft het gewonnen van haat", stond op een spandoek dat werd gedragen door een man verkleed als Lula - compleet met een presidentiële sjerp.

"Brazilië had deze verandering, deze transformatie nodig", zei een andere ondersteuner van de inkomende leider, terwijl ze in de rij stond voor de festiviteiten van zondag.

Juliana Barreto - die uit Lula's thuisstaat Pernambuco komt - vertelde de BBC dat haar land eerder "een ramp" was.

Lula en aankomend vice-president Geraldo Alckmin paradeerden door de stad in een cabriolet met open dak voordat ze naar het congresgebouw gingen - waar de eedaflegging plaatsvond aan het begin van de formele inauguratieceremonie.

De mannen hebben de afgelopen dagen besteed aan het selecteren van hun kabinet en het benoemen van aanhangers van belangrijke staatsbedrijven.

Kort nadat hij was beëdigd, probeerde Lula de bevolking van Brazilië hoop te geven en beloofde hij "de natie weer op te bouwen en van iedereen voor iedereen een Brazilië te maken".

Er waren verschillende keren dat hij zijn zakdoek tevoorschijn haalde. Zijn meest emotionele moment kwam toen hij na de beëdigingsceremonie tot het Braziliaanse volk sprak - hij begon te snikken toen hij sprak over degenen die bij verkeerslichten bedelen, wanhopig op zoek naar eten.

Waarschijnlijk had zelfs Lula niet gedacht dat deze dag ooit zou komen - een terugkeer naar de topbaan na twee decennia, ondanks een periode in de gevangenis na te zijn veroordeeld voor corruptie. De veroordelingen werden vervolgens in 2021 nietig verklaard.

Een groot deel van zijn toespraak tot het Congres ging over eenheid en wederopbouw. De twee woorden zijn cruciaal in zo'n diep verdeeld land, hard getroffen door de pandemie en politiek enorm gepolariseerd.

Lula weet dat zijn ultieme uitdaging zal zijn om degenen die vinden dat hij een corrupte politicus is die in de gevangenis thuishoort, ervan te overtuigen dat hij nu weer in het presidentieel paleis thuishoort en ook hun leider kan zijn.

Hij beloofde de erfenis van de regering van zijn voorganger ongedaan te maken, die volgens hem de financiering voor onderwijs, gezondheid en het behoud van het Amazone-regenwoud, zou uitputten.

Tot groot gejuich van de aanwezigen in het Congres beloofde hij ook de controversiële wapenwetten van Bolsonaro onmiddellijk in te trekken.

Lula verklaarde verder dat zijn regering niet zou worden gemotiveerd door "een geest van wraak", maar dat degenen die fouten hadden gemaakt, voor hun fouten zouden moeten instaan.

Hij noemde met name het beleid van de heer Bolsonaro op het gebied van Covid-19 en beschuldigde hem ervan tijdens de pandemie een "genocide" van doden in Brazilië te hebben veroorzaakt, die volledig zou moeten worden onderzocht.

In een andere bekende beleidswijziging van de regering-Bolsonaro werd Marina Silva - een van de bekendste klimaatactivisten van Brazilië - herbenoemd tot hoofd van het ministerie van Milieu en Klimaat. Van haar wordt verwacht dat ze Lula's belofte - die tijdens zijn toespraak werd herhaald - nakomt om tegen 2030 "nul ontbossing" in het Amazonegebied te bereiken.

De sfeer in Brasilia kon niet meer verschillen dan toen Bolsonaro aan de macht was. Veel mensen zwaaiden met spandoeken of droegen T-shirts met de woorden "Liefde overwint haat", een verwijzing naar het verhaal dat volgens velen afkomstig was van Bolsonaro.

Maar ook diversiteit en inclusie speelden een grote rol bij de inhuldiging van vandaag. Nu Bolsonaro zijn laatste officiële taak om de presidentiële sjerp door te geven opgaf, werd het overgelaten aan Eni Souza, een vuilnisophaler, om de eer op zich te nemen. En naast Lula stonden een inheemse leider, een zwarte jongen en een gehandicapte influencer. In dit vaak racistische land was het een belangrijk imago dat zal blijven bestaan.

De deelstaat Brasilia zette "100%" van zijn politiemacht in - ongeveer 8.000 agenten - in de stad, uit angst dat sommige aanhangers van Bolsonaro zouden proberen de procedure te verstoren.

Eerder op zondag werd een man gearresteerd die met een mes en vuurwerk het gebied van de inhuldiging probeerde binnen te komen, zei de militaire politie van Brazilië.

Een voorstander van Bolsonaro had naar verluidt explosieven geplaatst op een brandstoftruck in de buurt van een luchthaven in de hoofdstad op kerstavond. De man zei dat hij hoopte "chaos te zaaien" vóór de inhuldiging van Lula.

En andere aanhangers van de voormalige leider bleven kamperen buiten het hoofdkantoor van het leger, waar ze het leger aanspoorden om een staatsgreep te lanceren. De politie probeerde de demonstranten donderdag te verwijderen, maar trok zich terug, nadat ze gewelddadig hadden gereageerd.

Bolsonaro heeft echter de protesten tegen zijn nederlaag veroordeeld en zijn aanhangers aangespoorde om "te laten zien dat we anders zijn dan de andere kant, dat we de normen en de grondwet respecteren".


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May