Paus markeert nieuwjaar; Vaticaan rouwt om Benedictus
01 Jan 2023, 11:42
foto
Paus Franciscus houdt aan het begin van het nieuwe jaar een mis ter ere van de heilige Maria in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: AP)


Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak heeft paus Franciscus gebeden voor de doorgang van zijn voorganger naar de hemel en heeft hij opnieuw zijn dank uitgesproken voor een levenslange dienst aan de kerk. Zijn toespraak komt een dag nadat emeritus paus Benedictus XVI stierf in pensionering in het Vaticaan.

De Sint-Pietersbasiliek, waar Franciscus halverwege de ochtend een nieuwjaarsmis voorzat, zal vanaf maandag de kist van Benedictus ontvangen. De kist wordt drie dagen ter bezichtiging geplaatst. De verwachting is dat duizenden gelovigen de laatste eer zullen bewijzen aan emeritus paus Benedictus XVI.

De 95-jarige Benedictus stierf zaterdagochtend in het Vaticaanse klooster waar hij sinds zijn pensionering woonde. Hij was de eerste paus in eeuwen die aftrad, daarbij verwijzend naar zijn toenemende kwetsbaarheid.

Het lichaam van Benedictus lag zondag op een bordeauxrode baar in de kapel van het klooster. Hij was gekleed in een mijter, het hoofddeksel van een bisschop en een rood mantelachtig gewaad. Een rozenkrans werd in zijn hand gelegd. Achter hem - zichtbaar op foto's vrijgegeven door het Vaticaan - was het altaar van de kapel en een versierde kerstboom.

Franciscus zag er vermoeid uit en zat met gebogen hoofd bij het begin van de mis op de eerste dag van het jaar, een gelegenheid die de katholieke kerk wijdt aan het thema vrede.

Hij las kort zijn homilie voor, waarin de nadruk lag op hoop en vrede, waarna hij hardop voor Benedictus  begon te bidden.

"Vandaag vertrouwen we onze geliefde emeritus paus Benedictus XVI toe aan onze Heilige Moeder, zodat zij hem kan vergezellen op zijn overgang van deze wereld naar God", zei hij.

Later maakte Franciscus meer opmerkingen over de gepensioneerde paus toen hij nieuwjaarswensen uitsprak aan duizenden verzameld op het Sint-Pietersplein. Verwijzend naar Maria zei Franciscus dat "we in deze uren haar voorspraak inroepen, in het bijzonder voor emeritus paus Benedictus XVI, die gisterochtend deze wereld heeft verlaten."

"Laten we ons allemaal verenigen, één van hart en één van ziel, om God te danken voor de gave van deze trouwe dienaar van het evangelie en van de kerk", zei Franciscus vanuit een raam van het Apostolisch Paleis tot pelgrims en toeristen.

Het plein zal het decor zijn voor de begrafenis van Benedictus onder leiding van Franciscus op donderdagochtend. Dat ritueel zal eenvoudig zijn, heeft het Vaticaan gezegd, in overeenstemming met de wensen van Benedictus, die tientallen jaren als Duitse kardinaal had gediend als de kerkelijke bewaker van de leerstellige orthodoxie voordat hij in 2005 tot paus werd gekozen.


Wijlen emeritus paus Benedictus XVI ligt opgebaard in de kapel van het klooster 'Mater Ecclesiae' waar hij voornamelijk woonde na zijn pensionering op 28 februari 2013. (Foto via AP)

In de afgelopen jaren heeft Franciscus de verbluffende beslissing van Benedictus geprezen om de eerste paus te worden die aftreedt in 600 jaar en hij heeft duidelijk gemaakt dat hij een dergelijke stap als een optie voor zichzelf zou overwegen.

De 86-jarige Franciscus, gehinderd door kniepijn, arriveerde zondag in de basiliek in een rolstoel, voordat hij plaatsnam in een stoel voor de mis, die werd opgedragen door de staatssecretaris van het Vaticaan.

Franciscus, die herhaaldelijk de oorlog in Oekraïne en zijn verwoesting heeft veroordeeld, herinnerde zich degenen die het slachtoffer waren van oorlog, die de eindejaarsfeesten doorbrachten in duisternis, kou en angst.

"Begin dit jaar hebben we hoop nodig, net zoals de aarde regen nodig heeft", zei Francis in zijn homilie.

Toen hij de gelovigen op het Sint-Pietersplein toesprak, haalde Franciscus de "ondraaglijke" oorlog in Oekraïne aan, die in februari vorig jaar begon met de aanvallen en invasie van Rusland, en op andere plaatsen in de wereld.

Toch, zei Franciscus, "laten we de hoop niet verliezen" dat de vrede zal zegevieren. "In de hele wereld, in alle volkeren, stijgt de roep: 'nee tegen oorlog, nee tegen herbewapening', maar moge de middelen gaan naar ontwikkeling, gezondheid, voedsel, onderwijs, werk."__
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May