Bolsonaro verlaat Brazilië twee dagen vóór inauguratie Lula
30 Dec 2022, 17:49
foto
De vertrekkende president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft zijn verkiezingsnederlaag in oktober niet erkend. (Foto via AFP)


De vertrekkende president van Brazilië, Jair Bolsonaro, die zijn electorale nederlaag niet heeft toegegeven, heeft het land vandaag, vrijdag, verlaten. Het vertrek van Bolsonaro komt twee dagen vóór de inauguratie van zijn opvolger en kort nadat hij in tranen afscheid had genomen van zijn volgelingen, meldt het Franse persbureau AFP.

Volgens verschillende nieuwsuitzendingen vertrok de controversiële extreemrechtse leider rond 14.00 uur lokale tijd met een vliegtuig van de luchtmacht naar Florida in de Verenigde Staten.

"Ik ben aan het vliegen, ik ben snel terug", citeerde CNN Brazilië, Bolsonaro. Dit betekent dat hij de beëdigingsceremonie van zondag zal missen en de presidentiële sjerp niet zal overdragen aan de linkse verkozen president Luiz Inacio Lula da Silva, zoals de traditie is.

Bolsonaro is technisch gezien nog twee dagen president. Zijn vicepresident, Hamilton Mourao, is nu waarnemend president en zal volgens de publieke omroep RNR zaterdag een landelijke toespraak houden.

Eerder op vrijdag verzekerde Bolsonaro zijn aanhangers in een live-uitzending op sociale media dat "we de wereld niet zullen zien eindigen op 1 januari" wanneer Lula de presidentiële mantel op zich neemt. "We hebben een grote toekomst voor ons", verklaarde de vertrekkende president, eraan toevoegend: "Gevechten zijn verloren, maar we zullen de oorlog niet verliezen."

Het was Bolsonaro's eerste live-toespraak sinds zijn nipte nederlaag in oktober, waarna de actieve gebruiker van sociale media ongewoon stil viel.

Ongekende beveiliging

Lula had de verkiezingen gewonnen met 50,9 procent van de stemmen tegen Bolsonaro's 49,1 procent.

Zijn inauguratie zou de eerste zijn sinds 1985 zonder dat de vertrekkende president de presidentiële sjerp aan zijn opvolger overdroeg. Dat jaar wees de laatste president van de militaire dictatuur, generaal Joao Batista Figueiredo, de inauguratie van Jose Sarney af, volgens berichten uit die tijd door de krant O Globo.

Bolsonaro richtte zich tot honderden volgelingen die blijven protesteren buiten militaire installaties in Brasilia en andere steden en eisen dat het leger tussenbeide komt om Lula's inauguratie te stoppen.
Bolsonaro zei dat hij zijn best had gedaan. "Ik had nooit verwacht dat ik hier zou komen", zei hij in tranen. "We hebben de ineenstorting van Brazilië in deze snode ideologie, die links is, in ieder geval met vier jaar vertraagd ... Zeg het beste van mij", voegde Bolsonaro toe, die volgens een meerderheid van de analisten een slechte staat van dienst achterlaat, waaronder vernietiging van het milieu en Covid-19-chaos.

Volgens de staatskrant van vrijdag had het presidentschap een delegatie toestemming gegeven om van 1 tot 30 januari met Bolsonaro naar Miami te reizen om "veiligheid en persoonlijke ondersteuning" te bieden.

De vertrekkende leider sprak vrijdag voor het eerst over een mislukte bomaanslag in Brasilia een week geleden door een man die zei dat hij een Bolsonaro-aanhanger was die vóór de inauguratie "chaos" wilde zaaien en "de vestiging van het communisme in Brazilië wilde voorkomen" onder Lula.

"Niets rechtvaardigt deze poging tot terrorisme", zei Bolsonaro.

De mislukte poging met explosieven die in een tankwagen waren geplaatst, evenals daden van vandalisme door andere Bolsonaro-fans, hebben de autoriteiten ertoe aangezet een ongekend beveiligingscontingent in te zetten voor de beëdiging van zondag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May